Stichting Natuur en Milieu

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN STICHTING NATUUR EN MILIEU EN DE PROVINCIALE MILIEUFEDERATIES

Duistere evenementen van Schiermonnikoog tot Cadzand

25 oktober 2007 - Nederland viert op 27 oktober de derde Nacht van de Nacht met zon tweehonderd duistere evenementen in twaalf provincies. Dichters op het strand, sterren en planeten van dichtbij bekijken, in het donker door het Boomkroonpad, verhalen bij het kampvuur, op zoek naar nachtdieren, varen in het schemerdonker, workshops nachtfotografie, na zonsondergang een natuurgebied in of met de wethouder op zoek naar overdadige verlichting, er is te veel om op te noemen. De Nacht van de Nacht is een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu.

In alle provincies worden activiteiten georganiseerd. In Zeeland bijvoorbeeld zijn er nachtdichters op het strand en rond kasteel Westhove, een excursie met gids in natuurgebied Neeltje Jans en speciale candle light diners in de restaurants aan de boulevard van Cadzand.

In Friesland is een bijzondere avondwandeling op het donkere strand van Schiermonnikoog, op Ameland gaan ze het bos in en de vuurtoren op. In Eernewoude is een nachtelijke vaartocht met de Blaustirns door Nationaal Park De Alde Feanen. De Blaustirns is bijna geruisloos door haar elektromotoren. Varen kan ook op het laagveenmoeras De Deelen, de grachten van Leeuwarden, de Biesbosch (Drimme-len) en met kanos in Nationaal Park De Weerribben (Ossenzijl).

In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug (Nijverdal) is veel te doen. In Ommen is naast een vuur-spuwer de finale van een verhalenwedstrijd waar drie basisscholen aan hebben meegewerkt. En in Almelo zet energiebedrijf Cogas de verlichting voor de hele gemeente op nachtstand en gaat de wethouder op de fiets kijken welke bronnen van overdadig licht er zijn. Voor zover het huishoudens zijn krijgen zij een speciaal Nacht van de Nacht pakket met onder andere tips voor zuinige en slimme tuinverlichting.

In het Noord-Hollandse Velsen gaan ze juist op zoek naar de donkerste plekken binnen de bebouwde kom en in het Nationaal Park. De gemeente Vlaardingen organiseert een tocht langs verschillende plekken die allemaal het licht doven. De tocht wordt opgeluisterd met toespraken en gedichten en wordt begeleid door trommelgeroffel. Haagse gidsen laten zien wat de donkere duinen verbergen. En tijdens een wandeling in Oostvoorne over boulevard en landgoed Middenburg kunnen deelnemers ervaren hoeveel licht de moderne stedelijke omgeving uitstraalt.

Natuurgebied en militair terrein Witterveld bij Assen is alleen tijdens de Nacht van de Nacht open gesteld, en trakteert op passende muziek en gedichten. Ook het Boomkruinpad, een pad in de toppen van de bomen diep in de donkere bossen bij Gasselte is deze nacht speciaal geopend. Een duistere schim leidt wandelingen in Brunssum en Stein; in Ubach over Worms en Hoensbroek leidt een wandeling naar de telescopen van de sterrenkundevereniging en op de Brunssummerheide in Heerlen is een planetariumshow.

In Wageningen doet de provincie Gelderland de verlichting op de provinciale weg Wageningen-Ede uit, dooft de gemeente Wageningen het licht op de Wageningse Eng en kan iedereen deelnemen aan een wandeling met het beklimmen van de Watertoren op de Wageningse Berg. Uilenpark De Paay in Beesd opent de deuren.

In Groningen is een workshop nachtfotografie en in de Hortus Haren is een griezelroute en een open insectarium. Op stadslandgoed De Kemphaan in Almere dat schaars verlicht zal zijn, is een speciale wandelroute met straattheater en kunstmanifestaties. In Biddinghuizen is een boswandeling met spannende verhalen. En in Utrecht doet de gemeente de lichten van het stadshuis uit en organiseert een theaterwandeling door de stad.

En Texel ten slotte wordt misschien wel de donkerste plek van Nederland. Daar gaat de verlichting langs wegen in het buitengebied grotendeels uit en heeft de gemeente de eilanders opgeroepen ook zoveel mogelijk het licht uit te doen, bij de volkssterrenwacht kunnen mensen sterren kijken en vanaf Waddenpark Avanti wordt een wandeling georganiseerd langs de waddendijk.

Tot zover een aantal voorbeelden van activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Er is voor ieder wat wils, dus kom naar de Nacht van de Nacht. Zie www.nachtvandenacht.nl .

Publicatiedatum: 25-10-2007