VU Medisch Centrum

Amsterdam, 25 oktober 2007
2007/87/ML

Ruim 400 lopers steunen het diabetescentrum van VUmc

Bas van de Goor loopt mee in unieke hardloopwedstrijd door gebouwen VU medisch centrum

Op zaterdag 27 oktober vindt de derde VUmc gebouwenloop plaats. Start en finish vinden plaats in de tuin van VUmc. Meer dan 400 deelnemers, waaronder topvolleyballer en diabetespatiënt Bas van de Goor, leggen naar keuze 5 of 10 kilometer af door, langs en onder de verschillende gebouwdelen van VUmc. Het polikliniekgebouw, zorgeenheden, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw maken onderdeel uit van het parcours. Het draaien en wenden in de soms korte stukken gang, de verschillende trappen die deel uitmaken van de route, de verschillende ondergronden en de temperatuursverschillen maken deze hardloopwedstrijd uniek en uitdagend. Eén euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer komt ten goede van het diabetescentrum VUmc.

In 2005 vond de VUmc gebouwenloop voor de eerste keer plaats, als ludiek openingsevenement van het lustrumjaar van VUmc. De vele enthousiaste reacties van de deelnemende hardlopers hebben ertoe geleid dat besloten is om de loop voortaan ieder jaar te houden en er telkens een ander goed doel binnen VUmc aan te verbinden. De VUmc gebouwenloop kent alle aspecten van een officiële wedstrijd, inclusief warming-up, verfrissingsposten en prijsuitreiking.

Net als in de sport valt er ook in de behandeling van diabetes nog veel te winnen. Want diabetes is een ernstige ziekte, nog niet te genezen, maar gelukkig wel steeds beter te behandelen. Oorzaken hiervoor zijn onder andere overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en te veel en te vet eten. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt en hoe eerder een adequate behandeling wordt ingezet, hoe minder complicaties er optreden. Mensen met diabetes kunnen dan langer een normaal leven leiden met een goede kwaliteit. Dat is precies waar de medewerkers van het diabetescentrum VUmc zich voor inzetten: een zo goed mogelijke behandeling van diabetespatiënten met oog voor hun medische én hun psychosociale problemen en daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van diabetes, het voorkomen van complicaties en de effecten van behandeling en medicatie. Voor onderzoek is veel geld nodig. Gelukkig wordt een deel van het onderzoek gesteund door het Diabetesfonds en andere fondsen, maar dat is helaas niet voldoende. De organisatie van de VUmc gebouwenloop heeft de deelnemers daarom gevraagd om in beweging te komen voor dit project.

Dit jaar verschijnt een speciale gast aan de start in de persoon van Bas van de Goor, voormalig topvolleyballer én diabetespatiënt. Van de Goor zet zich al geruime tijd in om mensen met diabetes te informeren over de positieve effecten van sport en wil hen inspireren om nieuwe sportieve uitdagingen aan te gaan. De gebouwenloop voor het diabetescentrum vindt hij hier goed bij aansluiten. Van der Goor gaat daarom ook deze uitdaging aan en loopt de 5 km om 11.00 uur.

Noot voor de redactie
De kinderloop start om 10.30 uur, de 5 en 10 km voor volwassenen start om 11.00 en 12.30 uur. Journalisten zijn van harte welkom aanwezig te zijn bij de derde VUmc gebouwenloop. Voor meer informatie en aanmelden van aanwezigheid kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Margrietta Zwaan of Marcel Licher (020) 444 3444 fax (020) 444 3450. Kijk ook op de speciale website: www.VUmc.nl/gebouwenloop. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (