Ingezonden persbericht


Persbericht 07-28
Biesboschexcursies tijdens Nacht van de Nacht

zaterdag 27 oktober 2007

Dordrecht, 9 oktober 2007

Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober a.s. organiseren IVN-Dordrecht, Sterrenwacht Mercurius en Biesboschcentrum Dordrecht samen twee excursies met het thema: Laat het donker donker!

Nacht van de Nacht
Op 27 oktober vindt voor de derde maal de Nacht van de Nacht plaats. Tijdens De Nacht van de Nacht worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd. Sterrenwachten openen hun deuren, er worden avondwandelingen in natuurgebieden georganiseerd of avondexcursies per boot. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties, de initiatiefnemers van de nachtactiviteiten roepen gemeenten op om op 27 oktober de verlichting van één of meerdere symbolen te doven. Verder roepen ze zoveel mogelijk andere organisaties op De Nacht van de Nacht te ondersteunen met nacht- en avondactiviteiten.

Excursies in de Hollandse Biesbosch

IVN-Dordrecht, Sterrenwacht Mercurius en Biesboschcentrum Dordrecht organiseren samen twee wandelexcursies tijdens de Nacht van de Nacht, met Sterrenwacht Mercurius aan de Baanhoekweg in Dordrecht als start- en eindpunt.

Schemerexcursie
Om 17.00 uur start de Schemerexcursie bij de Sterrenwacht. Tijdens deze excursie gaat de dag in de nacht over. Hoe dieren en planten in het gebied daarop reageren en welke dieren dag- of juist nachtdieren zijn laten de Biesbosch natuurgidsen aan de deelnemers zien en horen. Rond 19.00 uur komt de groep weer bij de Sterrenwacht aan voor een rondleiding door een deskundige van de Sterrenwacht en een blik door de grote telescoop. Om 20.00 uur kunnen de deelnemers de film 'Destiny in space' bekijken. De film gaat over sterrenkunde en ruimtevaart en duurt ongeveer 40 minuten.

Nachtexcursie
Wie echt de nacht wil ervaren, kan om 21.00 uur deelnemen aan de Nachtexcursie. Deze start met een rondleiding met een blik door de telescoop en/of bezichtiging van de film 'Destiny in Space', waarna IVN-gidsen de deelnemers mee naar buiten nemen voor een nachtwandeling. Er is aandacht voor de vele dieren die 's nachts actief zijn in de Biesbosch en iedereen kan aan den lijve ondervinden wat het verschil is tussen een sterrenhemel in de stad en in de Biesbosch. De wandeling duurt tot ongeveer 24.00 uur. Tijdens de Nacht van de nacht is Sterrenwacht Mercurius open tot 24.00 uur.

Reserveren
Opgeven voor beide excursies kan via Biesboschcentrum Dordrecht, tel. 078 - 630 53 53, e-mail info@biesbosch.org. De excursie kost E 4,10 voor volwassenen en 65-plus, E 3,10 voor kinderen t/m 12 jaar, te betalen voorafgaand aan de excursie in Sterrenwacht Mercurius. _________________________________________________________________________