Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nacht van de Nacht in Noord-Holland zaterdag 27 oktober 2007

Zaandam, 26 oktober 2007 - Aanstaande zaterdag 27 oktober 2007 wordt voor de derde maal de Nacht van de Nacht georganiseerd. De Milieufederatie Noord-Holland en Natuur en Milieu vragen aandacht voor het behoud van duisternis voor mens en natuur. Door het overmatig gebruik van verlichting 's avonds en 's nachts wordt niet alleen de duisternis zeldzamer, maar wordt ook veel energie verspild. Het Noord-Hollandse programma bestaat uit wandel-, fiets- en vaartochten in het donker, lezingen en sterren kijken.

Een greep uit het Noord-Hollands programma
In Velsen is een uniek samenwerkingsverband ontstaan tussen het Pieter Vermeulen Centrum, Natuurmonumenten en Groen Links Velsen. Er vindt een excursie plaats naar de lichtste en donkerste plekken in Velsen binnen de bebouwde kom en in het Nationaal Park. De drie partijen hebben ook enkele bedrijven op het terrein Velserbroek bereid gevonden de aanschijnverlichting uit te doen. Uniek is het lespakket voor scholen in de regio om kinderen bewust te maken van licht en donker in hun streekomgeving. De Gemeente Beemster organiseert samen met Natuurmonumenten op Fort Spijkerboor een avond met lezingen en een buitenprogramma. In Bovenkarspel organiseren de Sterrenwacht Orion en het IVN-West-Friesland een excursie door het donkere Streekbos waarin het dierenleven te zien is. Ook is er een lezing door de sterrenwacht. Gevaren kan er met Landschap Noord-Holland in het Ilperveld.

Andere plaatsen waar activiteiten plaatsvinden zijn: Den Helder, Haarlemmermeer, Huizen, Landsmeer, Overveen, Petten, Schagen en Schoorl.

Vele gemeenten zijn solidair met de Nacht van de Nacht en doven de buitenverlichting van vele gebouwen waaronder monumenten, kerken en gemeentehuizen. Texel dooft als enige gemeente een deel van de openbare verlichting.

_____________________________________einde persbericht______________________________ Voor algemene informatie over de Nacht van de Nacht zie www.nachtvandenacht.nl

Voor deelnemende gemeenten in Noord-Holland en de gebouwen die niet verlicht worden zie http://www.laathetdonkerdonker.nl/localnews.aspx?articleId=320&companyId=10 Voor activiteiten en de detailinformatie zie
http://www.laathetdonkerdonker.nl/activitysurvey.aspx?companyId=10

Voor overige informatie: Milieufederatie Noord-Holland, Peter Grubben 06 212 86 792


---- --