Vereniging van Effectenbezitters


Effect 22: VEB: melding zeggenschap massaal overtreden

In Effect 22, die op zaterdag 27 oktober verschijnt, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Melding zeggenschap is een puinhoop
Vorig jaar werd de wet melding zeggenschap aangepast omdat te veel grootaandeelhouders niet hoefden te melden. De VEB onderzocht een jaar na de invoering of de wet zijn uitwerking heeft gehad en komt tot de conclusie dat de wet massaal wordt overtreden. Veel van de meldingen komen te laat. Zo kenmerkt de overnamestrijd rond Hagemeyer zich door een reeks van te late meldingen. Ondanks de vele te late meldingen worden er door de AFM nauwelijks sancties opgelegd. Sinds de invoering van de nieuwe wet is er bijvoorbeeld nog geen enkele boete gepubliceerd.

CSM gaat echt groeien
Effect had een gesprek met Gerard Hoetmer, de bestuursvoorzitter van CSM. Bij zijn aantreden in 2005 moest Hoetmer eerst het huis op orde brengen. Ook in 2007 zal CSM nog beperkt groeien. Maar in 2008 moeten de investeringen, de innovatie, de kostenbesparingen eruit gaan komen. We hebben een aantal doelstellingen neergezet in 2005 en we liggen op koers. En we zijn optimistisch dat we die koers kunnen houden de komende tijd. Vanaf 2008 gaan we groeien met 1 a 2 procent boven de markt in bakkerij-ingredienten en met Purac verwachten we te blijven groeien met 8 a 10 procent.

Heineken jaagt op groot wild
Gelukkig bestaat onze AEX niet volledig uit sitting ducks , zoals ABN Amro of Numico maar zijn er ook nog een paar jagers op groot wild. Behalve Akzo Nobel begeeft nu ook bierbrouwer Heineken zich op het overnamepad. Samen met het Deense Carlsberg wil Heineken een consortium vormen om de grootste Britse brouwer, Scottish & Newcastle over te nemen. Effect zet een aantal getallen op een rij.

Verder in Effect:

* Een broodje met Rolf Stout: Effect had een gesprek met een van de meest succesvolle beleggers van Nederland en ontlokte hem een paar leuke tips.
* Profiteren van stijgende koffieconsumptie: Financieel analist Koen Lauwers over de sterk gestegen koffieprijs en hoe beleggers daarop kunnen inspelen.
* Alibaba en de garnalen: column van Bert van Dijk over de beurs in China, met speciale aandacht voor de aanstaande beursintroductie van internet handelsplatform Alibaba.
* Corporate Express in het spoor van Hagemeyer: sectoranalyse van Jacques Potuijt waarbij een aantal groothandelsbedrijven naast elkaar worden gelegd.
* Dag Peter Paul: De woorden die Jan Maarten Slagter sprak bij het afscheid van Peter Paul de Vries, zijn voorganger die deze maand afscheid nam als directeur van de VEB.
* Heijmans blijft in de ellende: Eind september publiceerde Effect een positief gestemd interview met Guus Hoefsloot, de topman van Heijmans. Binnen twee weken volgde een winstwaarschuwing. De VEB vroeg om opheldering en kreeg wel een reactie, maar volledig bevredigend was die niet.
* Bush helpt de beurs: column van Pieter Wind over de effecten van het aflopen van een ambtstermijn op de beurskoersen.
* Industrieel lichtpunt: macro-economie door Cees Rijsdijk. De vrees voor een Amerikaanse recessie trekt zijn sporen, maar de Amerikaanse economie lijkt sterk genoeg.
* MiFID: vragen staat niet vrij: beschouwing over de nieuwe Europese richtlijn voor beleggingsondernemingen die vanaf 1 november gaat gelden.
* Kort Amerikaans aan de zijlijn: technische analyse van Royce Tostrams over de Amerikaanse hoofdindices.
* Bloggende bankiers: column van Willem Middelkoop waarin hij beleggers wijst op enkele interessante weblogs van vooraanstaande financiële experts.
* Retail verslaat echte hedge funds: Freddy van Mulligen van Morningstar over hedgefunds en gewone beleggingsfondsen, die steeds meer op elkaar gaan lijken.
* Afwikkeling opties ABN Amro: derivatenrubriek van Kees van Lieshout.
* Burgers worden murw geïnformeerd: de rubriek juridische zaken staat stil bij grote hoeveelheden financiële informatie die beleggers te verwerken krijgt.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 22. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters