Met 25 oude eenden door Afrika voor avontuur en goede doelen


Start rally vanaf 27 oktober in derde editie Touareg-trail

DELFT, 20070926 -- Op 27 oktober vertrekt D.J. Reeder uit Delft met zijn co-piloot voor een rally van een maand dwars door de Sahara, Sahel en de jungle om te eindigen op het witte strand van Benin. Het af te leggen traject is al pittig voor een moderne terreinwagen met ervaren chauffeurs, maar helemaal voor dit team van gewone mensen in een ongewone auto: zij rijden mee in de derde editie van de Touareg-trail waarin maar liefst 25 teams in evenzoveel oude citroen 2cv's (lelijke eenden) gaan proberen de eindbestemming te halen.

Maar waarom?

De deelnemers en organisatie van de touareg-trail gaan niet uitsluitend voor de lol naar Afrika. Zij willen graag een steentje bijdragen aan ontwikkelingsprojecten aldaar of in eigen land, en daar vooral ook in de pers aandacht op vestigen. Zo doneert de organisatie computers en toebehoren aan een school voor dove kinderen in Benin, en steunen de deelnemende teams diverse door hen zelf geselecteerde goede doelen. Zo ook dit team; een deel van de sponsorgelden gaat naar de stichting gered gereedschap. Zij organiseren scholingsprojecten in onder andere Benin en Mali, twee van de landen die ze zullen doorkruisen.

Waarom met een 2cv?

De 2cv is een auto met een rijke historie op het gebied van rallys en expedities en door zijn eenvoud erg geschikt voor het doel; reparaties kunnen (en moeten) door de bestuurders zelf uitgevoerd worden. Zij kan bovendien bogen op ware cultstatus en een grote schare fans; mensen van uiteenlopend pluimage maar met dezelfde liefde voor deze auto. Kameraadschap en teamwork zijn dan ook zeer belangrijke ingredienten van de trail. In principe kan elke eend met enkele aanpassingen deze trip maken: Het 30 jaar oude exemplaar waarin de heer Reeder gaat rijden is reeds eerder meegeweest en is hievan het "levende" bewijs.

Wie zijn zij?

D.J. Reeder, 36 jaar oud en al bijna 10 jaar bezeten door het eendenvirus: "Aangestoken door de mooie verhalen van collega-eendrijders en met de nodige ervaring in het demonteren, repareren en (ver)bouwen van 2cv's is dit de ultieme kans om deze auto nu eens echt aan de tand te voelen in extreme situaties. Dit doe ik samen met Eleanor Chubb (24) uit Engeland, zij is daar bijna full-time bezig met het restaureren van 2cv's en heeft al de nodige reiservaring op diverse continenten. Door haar studie aan de kunstacademie zal haar grote kennis op het gebied van fotografie ons hopelijk fraaie beelden opleveren voor later. Na ontmoetingen op diverse internationale 2cv-evenementen hebben we besloten onze passies te verenigen en dit avontuur samen aan te gaan".

Het goede doel:

De insteek van de touareg-trail is om niet, zoals vele rallys, afgezonderd van de plaatselijke bevolking en beetje door een continent te crossen, maar zelf actief kennis te maken met de mensen en hun leefomgeving. In deze visie past ook het steunen van een (Afrika-gerelateerd) goed doel. "Omdat duurzame hulp in de vorm van scholing ons beiden erg aanspreekt, steunen we de stichting gered gereedschap", aldus de heer Reeder. Zij zamelen in Nederland gereedschap in dat in onder andere Benin en Mali wordt ingezet bij technische onderwijsprojecten. Hierdoor krijgen jongeren de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen. "Wellicht krijgen we onderweg de kans een van deze projecten te bezoeken. We zijn in inmiddels in bespreking met diverse bedrijven voor sponsoring, maar we zoeken nog steeds sponsors. Hoe meer sponsors, hoe meer geld voor het goede doel!"

De trail:

De officiele start vindt plaats in Brussel, en van daaruit gaan de teams naar Barcelona om ons in te schepen in de boot naar Marokko. Ze doorkruisen de Sahara op weg naar Mauretanië, compleet met mijnenvelden en de beruchte strandetappe: als een auto daar niet tijdig doorheen komt, wordt hij onherroepelijk opgeslokt door de zee! Ze rijden vervolgens langs de Niger in Mali, met de beroemde moddermoskeeen, om daarna in Burkina Faso terecht te komen. Het laatste deel van de reis voert door de jungle van Benin, waar leeuwen nog in het wild voorkomen. Zo leggen de eendjes 8300 zeer zware kilometers af in een maand tijd. Onderweg zijn er opdrachten te vervullen die in het teken staan van kennismaking met bevolking, cultuur en natuur. Het gaat dus niet alleen om behendigheid in autorijden, maar zeker ook om inventiviteit, creativiteit en sociale interactie. Afsluiten gebeurt aan het parelwitte strand van Benin, met een grootse beachparty.