Het licht gaat uit bij Euromast, Evoluon en Martinitoren

26/10/2007 14:19Stichting Natuur En MilieuHonderd gemeenten en tientallen bedrijven doven op 27 oktober voor het eerst de lichten vvan meer dan driehonderd torens, kerken, kantoren, bruggen, monumenten, elektriciteitscentrales en andere bouwwerken ter ere van de derde Nacht van de Nacht. Hieronder ook blikvangers als de Martinitoren, de Euromast en het Evoluon, twee reclame-masten, de kassen in het Zeeuwse Rilland en een aantal wegen. En er zijn zo'n tweehonderd evenementen die naar verwachting duizenden bezoekers trekken. Initiatiefnemers de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu zijn blij met de massale steun voor dit eerbetoon aan de schoonheid van een donkere nacht.

Zaterdagavond en nacht gaat voor het eerst in de geschiedenis massaal reclame- en sierverlichting uit tijdens de derde Nacht van de Nacht. Zo gaat er licht uit bij alle IKEA vestigingen, het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland, het ministerie van VWS, financiële instellingen als ING, Postbank, Nationale Nederlanden, SNS Reaal, Rabobank (Enschede), tientallen locaties van de energiebedrijven E.ON, ESSENT, ENECO en NUON en twee elektriciteitscentrales van Electrabel. En Texel wordt zaterdagnacht het donkerste eiland van Nederland. Openbare verlichting langs wegen en op het veerhaventerrein gaan uit. Zie voor een actueel en precies overzicht van alle plekken waar het licht uitgaat (bedrijven en gemeenten): http://www.laathetdonkerdonker.nl/VriendenVanDeNacht.aspx

Tijdens de derde Nacht van de Nacht vinden ook zo'n tweehonderd 'duistere' evenementen plaats in twaalf provincies. Dichters op het strand, sterren en planeten van dichtbij bekijken, in het donker door het Boomkroonpad, verhalen bij het kampvuur, op zoek naar nachtdieren, varen in het schemerdonker, workshops nachtfotografie, na zonsondergang een natuurgebied in of met de wethouder op zoek naar overdadige verlichting, er is te veel om op te noemen. Zie voor een actueel overzicht: http://www.laathetdonkerdonker.nl/Activiteiten.aspx of klik op het kaartje van Nederland.

Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties organiseren de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht die bedreigd wordt door een toenemende lichtvervuiling.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. En die verlichting neemt ieder jaar toe. Steeds meer mensen en dieren hebben daar last van. Plekken waar het nog echt donker is, worden zeldzaam en we verspillen energie. Negen van de tien Nederlanders vinden dat reclame- en sierverlichting na 12 uur 's nachts gedoofd moet worden, zo bleek vorige week uit onderzoek. Zie: http://www.laathetdonkerdonker.nl/downloadfiles/persbericht%20nachtvandenacht%202007.pdf. De gemeente Eindhoven liet weten dat in de lichtstad in de toekomst na elf uur 's avonds reclame- en sierverlichting uit moet. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep hiertoe van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties, inmiddels overgenomen door minister Cramer van VROM.

Noot voor de redactie (