Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Politie Arnhem fouilleert preventief

Publicatiedatum: 27-10-2007 11:43:15

Aanwijzing veiligheidsrisicogebied rond NVU-demonstratie.

ARNHEM - De burgemeester van Arnhem heeft het gebied rond de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie voor vandaag, zaterdag 27 oktober, aangewezen als gebied met veiligheidsrisico. Er zijn signalen, dat demonstranten uit zijn op een gewelddadige confrontatie, waarbij het gebruik van wapens niet wordt geschuwd. Op grond van de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied kan de politie mensen preventief fouilleren op het bezit van wapens. Naar aanleiding van de recent ontvangen signalen heeft de burgemeester haar aanwijzingsbesluit zaterdagmorgen om 11.00 uur genomen: het besluit geldt vanaf 11.00 uur vanmorgen tot 19.00 uur vanavond.

Het gebied loopt vanaf de Apeldoornseweg (spoorviaduct) langs de Wagnerlaan, Kluizeweg, Schelmseweg, Amsterdamseweg en Heijenoordseweg en verder langs de spoorlijn tot de Apeldoornseweg. De genoemde wegen behoren zelf ook tot het veiligheidsrisicogebied. Voor ditzelfde gebied heeft de burgemeester eerder een noodbevel afgekondigd voor vandaag. Dat geeft de politie de bevoegdheid om mensen, die vermoedelijk de orde verstoren, het bevel te geven om weg te gaan en weg te blijven uit dit gebied.
Bij haar besluit heeft de burgemeester overwogen, dat de handhaving van de openbare orde hier van zwaarder wegend belang is dan de privacy, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Bovendien geldt deze beperking voor maar één dag.

voor nadere informatie:

Gemeente Arnhem (Sjaak Aarden)en politie Gelderland-Midden (Marije Wisselink)
026 352 4302

---