Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 27 oktober

Fryslân, 27-10-2007 o Politieberichten van vrijdag 26 oktober 07.00 uur t/m zaterdag 27 oktober 11.00 uur

Hommerts: controle rood licht
De politie heeft donderdag twee uur gecontroleerd op het rijden door rood licht op de N354, de Jeltewei. Hier staan tijdelijk
verkeerslichten opgesteld in verband met wegwerkzaamheden. Er zijn tijdens de controle zeven bestuurders bekeurd omdat ze het rode licht negeerden.

Hurdegaryp: drie fietsen gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van drie nog vrij nieuwe fietsen. De diefstal is donderdagavond tussen 19.30 en 22.00 uur gepleegd bij de kerk aan de Swagermanstraat. Er is vermoedelijk een auto of busje gebruikt om de fietsen in te laden. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via het algemene nummer 0900 8844. Er is reeds een buurtonderzoek gehouden, echter zonder positief resultaat. Aangifte is reeds gedaan door een 68- en een 72-jarige inwoonster van Hurdegaryp.

Franeker: inbraak in loods
De politie onderzoekt een inbraak in een loods aan de Oostelijke Industrieweg. Men kwam tussen dinsdagavond en donderdagavond de loods binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een tv weggenomen. Een 40-jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Drachten: 12 bekeuringen bij verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagochtend 93 voertuigen gecontroleerd op de Gauke Boelensstraat. Er zijn 12 bekeuringen uitgedeeld. Vier automobilisten konden hun rijbewijs niet tonen, twee voertuigen hadden een gebrekkige verlichting, tweemaal werden gladde banden geconstateerd, eenmaal werd bekeurd voor het niet dragen van de gordel, eenmaal voor afvallende lading en tweemaal voor de bevestiging van de hulpkoppeling van een aanhangwagen.

Leeuwarden: man mishandeld en beroofd
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling en beroving van een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. De man werd vrijdag omstreeks 08.40 uur aangetroffen in de tuin van een woning aan de Minnemastraat. Hij had zich hier vanaf circa 04.00 uur verstopt. Hij was op stap geweest en kwam vermoedelijk op het Gouverneursplein enkele andere mensen tegen gekomen. Dit groepje van vier of vijf personen sloegen hem en beroofden hem, volgens het slachtoffer, van zijn telefoon en geld. Hierop zette de man het op een lopen, waarbij hij uiteindelijk over een schutting klom en zich verstopte in de eerder genoemde tuin. Hier werd hij door een buurvrouw aangetroffen. De politie heeft de man een eerste verhoor afgenomen, waarna het slachtoffer, met verwondingen aan zijn hoofd, per ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis.

Oosterwolde: verlichtingscontrole
De politie heeft vrijdagmorgen op de Molenweg en t Oost van 07.00 uur tot 07.45 uur een verlichtingscontrole gehouden. Tijdens de controle passeerden voornamelijk schoolgaande jeugd. Vijf fietsers kregen een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden.

Drachten: winkeldief door beveiligingsmedewerkers aangehouden De politie heeft vrijdagmiddag een 24-jarige inwoner van
Surhuisterveen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een medewerker van een winkel aan de Noorderbuurt betrapte de man. Na aan achtervolging kon de verdachte met behulp van beveiligingsmedewerkers worden aangehouden. Hij werd overgedragen aan de politie. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor poging straatroof De politie heeft vrijdagmiddag in de A. Kuyperstraat een 16-jarige inwoner van Oudehaske en een 17-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van een poging straatroof. Een 76-jarige inwoonster van Heerenveen was met naar rollator vanuit centrum onderweg naar haar huis toen ze op de Aureliastraat werd aangesproken door het duo. Onderbedreiging van een mes probeerden ze de vrouw haar handtas af te pakken. Een voorbijganger zag dit gebeuren en greep direct in. De twee jongens gingen er vervolgens vandoor. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de twee verdachten snel worden achterhaald. In de A. Kuyperstraat werden ze aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdagmiddag op de Westermarwei van 14.45 uur tot 15.30 uur een snelheidscontrole met de lasergun gehouden. Tijdens de controle passeerden 40 voertuigen, waarvan er 13 te snel reden. Op de Westermarwei is 30 kilometer per uur toegestaan. De hoogst gemeten snelheid was 63 kilometer per uur. Alle 13 bestuurders kregen een bekeuring.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft vrijdagmiddag een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in het centrum zonder enige aanleiding met een aantal jongeren ruzie gezocht. Volgens de jongeren had de verdachte hen hierbij bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Ook werd er over en weer geslagen Met behulp van omstanders konden de jongeren worden ontzet. Hierop verliet de Heerenvener het centrum. Na een zoektocht kon de verdachte in een woning in Heerenveen worden aangehouden. Er werd geen vuurwapen aangetroffen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Bolsward: politie houdt twee verdachten aan voor vandalisme De politie heeft vrijdagavond op een schoolplein aan De Blink twee 14-jarige inwoners van Bolsward aangehouden op verdenking van vandalisme. Voorbijgangers hadden gezien dat de twee een hoopje bladeren in brand hadden gestoken en waarschuwden de politie. De twee jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na een goed gesprek en een bekeuring voor baldadigheid mocht het duo het bureau verlaten.

Leeuwarden: man gewond na brand in woning
De politie heeft vrijdagavond de brandweer van Leeuwarden geassisteerd bij een brand in een woning op de Schrans. Een voorbijganger zag rook uit een woning komen en waarschuwde de hulpdiensten. De politie en de brandweer waren snel ter plaatse. Op de bovenverdieping van het pand bleek nog een 48-jarige inwoner van Leeuwarden te staan. Door de brand kon hij zijn woning niet verlaten. Hij werd met behulp van een hoogwerker uit zijn woning gehaald. Het slachtoffer werd met ademhalingsmoeilijkheden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Vervolgens werd de brand op de eerste verdieping geblust. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de brand vermoedelijk door kortsluiting in een tv is ontstaan.

Gorredijk: twee automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond op de Overtoom een aanrijding afgehandeld, waarbij een 83-jarige automobiliste uit Beetsterzwaag en een 22-jarige automobiliste uit Lemmer gewond raakten. De twee bestuursters waren door nog onbekende oorzaak frontaal met elkaar in botsing gekomen. Een toevallig passerende EHBOer verleende direct eerste hulp. Beide bestuursters werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Kollumerzwaag: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagavond op de Foarwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Driesum gewond raakte. De bestuurder had door nog onbekende oorzaak de macht over zijn stuur verloren en reed met zijn voertuig tegen een lantaarnpaal. De man moest door de brandweer uit zijn benaderde positie worden bevrijd. Vervolgens werd het slachtoffer gestabiliseerd door een arts van het Mobiel Medisch Team, waarna hij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hier werd een bloedproef bij de bestuurder afgenomen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Burgum: politie onderzoekt brandstichtingen
De politie onderzoekt twee branden op de Noordersingel en het Kooiplein. Omstreeks 00.20 uur werden op de Noordersingel een grote bult bladeren in brand gestoken. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. Vijfendertig minuten later kwam er wederom een melding van een brand. Deze keer hadden onbekenden nabij een elektriciteitshuisje aan het Kooiplein een aantal lege dozen in brand gestoken. Ook hier moest de brandweer komen om de vlammen te doven. Door de brand raakte het elektriciteitshuisje beschadigd.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal koper De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee 18-jarige inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van koper. Agenten zagen het duo fietsen op de Archimedesweg. De twee vielen op omdat ze beide een grote boodschappentas achter op de bagagedrager hadden staan. Tevens fietsten ze zonder verlichting. Agenten besloten om de twee mannen aan te spreken, hierbij ging er één van hen vandoor. Na onderzoek bleek dat de boodschappentas van de Leeuwarder was gevuld met een grote hoeveelheid bliksemafleiders. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd de verdachte voor nader onderzoek ingesloten. Later die nacht kon ook de tweede verdachte worden aangehouden. De Leeuwarder werd ook ingesloten voor nader onderzoek.

Hoorn Terschelling: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een horecagelegenheid aan de Dorpsstraat een 29-jarige inwoner van de gemeente Harlingen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had ruzie gekregen met één van de andere bezoekers. Het personeel verwijderde de bezoeker richting de keuken. De verdachte bleef echter kwaad en sloeg vervolgens een aantal omstanders. Daarna pakte hij een glas en stak daarmee een 18-jarige inwoner van Formerum. De jongen werd met letsel aan zijn hals per ambulance overgebracht naar de haven op West. Vanuit hier werd hij overgebracht haar Harlingen, waar hij direct per ambulance werd vervoerd naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De verdachte had zichzelf ook verwond aan het glas. Hij werd na doktersbehandeling voor nader onderzoek ingesloten.

Doniaga A6: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Amsterdam gewond raakte. De bestuurder verklaarde dat hij moest uitwijken voor een overstekend dier. Hij belandde in de middenberm, verloor daardoor de macht over het stuur en sloeg vervolgens met zijn voertuig over de kop. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: politie onderzoekt beroving
De politie onderzoekt de beroving van een 18-jarige inwoner van Drachtstercompagnie. De man was in Drachten op stap geweest en fietste omstreeks 04.00 uur richting zijn woonplaats. Op de Torenstraat werd hij aangesproken door vijf jongens. Toen het slachtoffer geen antwoord gaf werd hij geslagen door één van de jongens met een bromfietshelm. Direct daarna werd hij ook geslagen door twee andere jongens van het groepje. Het duo pakte zijn mobiele telefoon en mp3-speler af en vervolgens gingen de vijf er vandoor. Het slachtoffer is vervolgens naar zijn huis gefietst en heeft daar de politie gewaarschuwd.

Oosterwolde: grasmaaier gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een grasmaaier uit een schuur aan de Houtwal. Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. De 88-jarige eigenaresse uit Oosterwolde deed aangifte.