Politie Gelderland-Midden

Demonstraties rustig verlopen; wel 110 aanhoudingen
Publicatiedatum: 27-10-2007 18:10:09

ARNHEM - Met de inzet van ongeveer 300 politiemensen is de situatie rond de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie in Arnhem, zaterdag 27 oktober, onder controle gebleven. Er zijn 110 aanhoudingen verricht onder voor- en tegenstanders van de NVU. De Nederlandse Volks-Unie hield van 14.00 tot 15.45 uur een demonstratie in het Burgemeesterskwartier. 64 mensen zijn eerder op de middag aangehouden bij Musis Sacrum, omdat zij samenschoolden voor een niet-toegestane tegenbetoging waartoe de Antifascistische Aktie (AFA) had opgeroepen. Een tiental mensen heeft vergeefs geprobeerd de NVU-demonstratie te verhinderen. De overige aanhoudingen zijn verricht o.a. wegens verboden wapenbezit waaronder vechthandschoenen, het bezit van rookbommen, het niet kunnen tonen van het identiteitsbewijs, het aanplakken van affiches en het voeren van verboden symbolen.

De burgemeester, de Officier van Justitie en de districtschef van de politie hebben de gehele dag een beleidsteam gevormd en zich ook in het gebied zelf op de hoogte gesteld.
40 Medewerkers van de gemeente hebben op dertien punten in de stad ongeveer 12.000 publieksfolders uitgedeeld om bezoekers van de binnenstad en het Burgemeesterskwartier op de hoogte te brengen van de demonstraties en de maatregelen. Het informatienummer van de gemeente kreeg tien telefoontjes vooral van verontruste burgers. Naast het noodbevel dat de burgemeester eerder had uitgevaardigd (om ordeverstoorders uit het demonstratiegebied te kunnen weren), heeft zij zaterdagmorgen een veiligheidsrisicogebied aangewezen. De Officier van Justitie heeft daarop aan de politie de bevoegdheid gegeven om preventief te fouilleren op het bezit van wapens. 's Morgens vond een toegestane tegendemonstratie plaats in het Spijkerkwartier, georganiseerd door politieke partijen uit de raad van Arnhem, waaraan ongeveer 25 mensen deelnamen. De burgemeester was bij de start daavan aanwezig.
Burgemeester Pauline Krikke constateert, dat de maatregelen, de inzet van de politie en de communicatie goed hebben gewerkt en dat de rust in de stad daardoor bewaard is gebleven.

Bijlage: beschrijving noodbevel- en veiligheidsrisicogebied

Noodbevel: De burgemeester van Arnhem kan een noodbevel uitvaardigen in een situatie, waarin gevreesd wordt voor ernstige wanordelijkheden. Onder een noodbevel kan de burgemeester alle bevelen geven om de openbare orde en veiligheid te handhaven en gevaren te beperken. De burgemeester van Arnhem heeft aan het begin van de week, waarin de demonstratie heeft plaatsgevonden, voor 27 oktober een noodbevel afgekondigd voor het gebied Apeldoornseweg (bij het spoorviaduct) - Wagnerlaan - Kluizeweg - Schelmseweg - Amsterdamseweg - spoorlijn (tot de Apeldoornseweg). Op grond van dit noodbevel kon de politie vandaag aan mensen, die er kennelijk op uit waren de openbare orde te verstoren, de toegang tot het gebied ontzeggen en opdragen uit het gebied weg te gaan en weg te blijven.

Veiligheidsrisicogebied: De burgemeester kan een gebied aanwijzen waar een verhoogd risico voor de veiligheid bestaat. Op grond van de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied - in combinatie met een bevel van de Officier van Justitie - kan de politie mensen preventief fouilleren op het bezit van wapens. Omdat er aanwijzingen waren dat betogers en tegenbetogers bewapend naar het demonstratiegebied zouden komen, heeft de burgemeester zaterdagmorgen om 11.00 uur een veiligheidsrisicogebied aangewezen. Dit was hetzelfde gebied als het noodbevelsgebied.

voor nadere informatie:

Gemeente Arnhem (Sjaak Aarden)en politie Gelderland-Midden (Marije Wisselink)
026 352 4302

---