FNV Bondgenoten start meldlijn gegaste containers

27/10/2007 22:15FNV BondgenotenUtrecht, 27-10-2007

FNV Bondgenoten start meldlijn gegaste containers

FNV Bondgenoten is een digitale meldlijn gestart waar werknemers die gegaste containers openen hun verhaal kunnen doen. Via de Nederlands havens komen ruim 1 miljoen containers met gif ons land binnen. Ruim de helft hiervan wordt in Nederland gelost en geopend. Werknemers die dagelijks containers openen staan ongewild aan grote hoeveelheden gif bloot. FNV Bondgenoten wil dat er maatregelen worden genomen, zodat werknemers niet langer blootgesteld worden aan deze gezondheidsrisico's.

FNV Bondgenoten wil meer duidelijkheid over de praktijk van het lossen. Worden werknemers voorgelicht over de risico's, dragen zij beschermende middelen en worden containers ontgast voor ze worden geopend. FNV Bondgenoten de komende tijd, via de meldlijn, werknemers vragen hun ervaringen te melden om zo de problematiek beter in beeld te krijgen. Ervaringen kunnen gemeld worden op www.fnvbondgenoten.nl.

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, noemde in een reportage in het tv-programma NOVA de hoeveelheid giftige stoffen waaraan werknemers die containers lossen blootgesteld worden onacceptabel. Hier geldt dat de gezondheid van werknemers boven economische belangen gaat. Van der Kolk trekt de ernst van de economische schade in twijfel.

De vakbond geeft er de voorkeur aan dat Nederlandse overheid pleit voor strenge Europese regelgeving. Ook moeten bedrijven die zich niet houden aan al bestaande afspraken over bijvoorbeeld de documentatie bij - en bestickering van containers een importverbod krijgen. Verder vindt de vakbond dat werkgevers meer moeten doen aan het voorlichten en beschermen van hun werknmers.

Om beschadiging van de lading door aanwezigheid van bijvoorbeeld schadelijke insecten en larven tegen te gaan, worden zeecontainers in het land van herkomst vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Vooral ladingen die uit Azië en Afrika per zeeschip worden aangevoerd zijn geregeld gegast. Het gaat vaak om containers met levensmiddelen, kleding, schoenen, speelgoed en meubels.

http://www.fnvbondgenoten.nl