Nederlands Dans Theater


Roger Van der Poel ontvangt Aanmoedigingsprijs 2007

30-10-2007

PERSBERICHT
Den Haag, 27 oktober 2007

Jong talent Nederlands Dans Theater II valt op door zijn virtuositeit

De Stichting Dansersfonds '79 heeft Roger Van der Poel (1983) beloond met de Aanmoedigingsprijs 2007. De danser van Nederlands Dans Theater II valt volgens de jury op door zijn technische virtuositeit en persoonlijkheid. Dat bewees hij onder meer in de balletten van Jií Kylián en Lightfoot León. Maar ook tijdens het Hans van Manen Festival in september blonk hij uit in Simple Things, het energieke ballet van de grootmeester zelf. Roger Van der Poel is wederom in dit ballet te zien tijdens het Holland Dance Festival. Daar presenteert Nederlands Dans Theater in totaal vier wereldpremières waarvan twee in het programma `Simple Things' (Nederlands Dans Theater II) en twee in `Tar and Feathers' (Nederlands Dans Theater I).

De Aanmoedigingsprijs van de Stichting Dansersfonds '79 is bedoeld om jonge veelbelovende dansers te ondersteunen en stimuleren zodat zij hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. De prijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag (EUR 1500,-).
`Het is en blijft altijd weer verbazingwekkend hoe snel dat ieder jaar weer verjongde gezelschap zich binnen een heel korte tijd weet te presenteren als een homogeen, hecht samenwerkende groep en hoe de dansers schijnbaar moeiteloos weten te voldoen aan de zware technische en fysieke eisen die voor het repertoire van hen gevraagd worden. Het zijn geen nog wat onzekere dansers die daar op het toneel staan. Ze koppelen hun jeugdig elan aan een verrassend volwassen professionaliteit. Dat Roger van der Poel in die uiterst talentvolle en gedreven werkende groep opvalt door zijn technische virtuositeit en persoonlijkheid in de werken van Jií Kylián, Hans van Manen en Lightfoot León getuigt van zijn talent. Dat werd nog eens extra onderstreept tijdens de Gala avond van het Hans van Manen Festival waarin Roger te zien was in diens briljante Simple Things" (juryrapport Stichting Dansersfonds `79).
In de jury zaten Jan Baart, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Stichting Dansersfonds '79 is in 1979 opgericht ter gelegenheid van het twintigjarig dansjubileum van dansersechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Doelstelling van het Dansersfonds `79 is vooral om veelbelovende jonge dansers en de danskunst te ondersteunen en stimuleren. Zie