Wintertijd, wat doet de klok? Een ezelsbrug


GRONINGEN, 20071010 -- De wintertijd gaat in op de nacht van 27 op 28 oktober 2007. Om drie uur wordt de klok een uur teruggezet, je slaapt dus (wellicht) een uur langer. De klok gaat in het laatste weekend van maart weer vooruit.

Enkele ezelsbruggen voor de winter- en zomertijd:
- In het NAjaar (ACHTER in het jaar), gaat de klok een uur ACHTeruit.
- Spring Ahead, Fall Back
- Winter korter zomer langer
- Als de dagen lengen rent de klok vooruit, als de dagen kort worden, lopen we achteruit.
- Je wint-er-tijd mee
- In het voorjaar gaat de klok met de temperatuur mee vooruit
- Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen
- winTERUG ...
- Als de zomer begint zet je je tuinmeubelen buiten, als de winter komt haal je de tuinmeubelen binnen.


Ezelsbruggen op www.Ezelsbrug.nl
Een handige manier om rijtjes of andere leerstof te onthouden. Denk maar eens aan het bekende TV-TAS. Op zich weinig betekenisvol, maar daarmee is makkelijk de volgorde te onthouden van de waddeneilanden. Prinsen Kopen Heren Schoenen, voor de grachten in Amsterdam. Welke kant gaat de klok op met de winter- zomertijd? In het VOORjaar gaat de klok VOORuit. Zo zijn er honderden ezelsbruggen verzameld op www.ezelsbrug.nl.
Voor het gemak zijn de ezelsbruggen ingedeeld naar schoolvakken. Voor zowel de docent als leerling leuk om door te bladeren. Ook leuk voor een praktijk opdracht internetgebruik. Laat bijvoorbeeld leerlingen op het web zoeken naar de betekenis van de ezelsbrug 'Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Pekela'.
Bezoekers die zelf nieuwe ezelsbruggen hebben kunnen deze makkelijk toevoegen aan de website. Zo groeit de website en gaat (oude) kennis niet verloren.

Link: www.ezelsbrug.nl
Webmaster: Pjotr Wiese
Doelgroep: Leerlingen van 10 - 24 jaar, docenten, e.a.