Provincie Groningen

Het wordt donker zaterdagnacht 26 oktober 2007

Grote lichtreclames, het aanlichten van panden, kunstwerken, reclamemasten et cetera hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Al die verlichting draagt eraan bij dat het in Nederland jaarlijks 3 procent lichter wordt, dat we steeds meer energie verbruiken en de nachtelijke horizon vervuild wordt. Ook ons provinciehuis levert hieraan een bijdrage met het aanlichten van de gevels van de F vleugel en het pand aan het Martinikerkhof en de verlichting van de dakranden van het gebouw aan de Sint Jansstraat.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen last hebben van ernstige lichthinder en ook dat het negatieve effecten heeft op de dierenwereld, 50% van de dieren leeft namelijk 's nachts. Natuurlijk is licht ook belangrijk en leuk. Licht zorgt voor veiligheid en een veilig gevoel, kan erg sfeervol zijn en of een boodschap overbrengen. Maar er kan nog veel slimmer en veiliger verlicht worden zonder dat de veiligheid of sfeer in het geding is.

Om hier aandacht voor te vragen wordt zaterdag voor de derde keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door alle Provinciale milieufederaties. Voor de eerste keer dooft nu ook het provinciehuis alle gevelverlichting.

Tijdens de Nacht van de nacht worden in heel het land activiteiten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op www.nachtvandenacht.nl.

26 oktober 2007