Koenders naar Libie voor vredesonderhandelingen Darfur

Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking is morgen aanwezig bij de opening van de vredesonderhandelingen tussen de Sudanese regering en rebellen in Libie. Bij de start van de onderhandelingen in de kustplaats Sirte zal een staakt-het-vuren moeten worden afgekondigd. Nederland roept alle rebellen op deel te nemen aan de onderhandelingen.

Namens de Nederlandse regering is minister Koenders als waarnemer uitgenodigd voor de start van de onderhandelingen. Nederland is voorzitter van de Core Coordinating Group en als zodanig nauw betrokken bij het wederopbouwproces in Darfur.

Nederland zal namens een kleine groep donoren een speciaal fonds voor Darfur aankondigen, het zogenaamde 'Darfur Community Peace & Stability Fund'. Dit fonds zal dienen voor rehabilitatieprojecten en kan stimuleren dat alle partijen aan tafel komen.

Koenders heeft 'gematigde verwachtingen van de vredesonderhandelingen, maar elke kans om voortgang te boeken moet gegrepen worden.' Niet alle rebellen zullen bij de onderhandelingen in Sirte aanwezig zijn, maar het is als voorzitter van de Core Coordinating Group voor het wederopbouwproces in Darfur 'essentieel dat ik daar namens Nederland aanwezig ben', aldus Koenders.

Naast Koenders zijn op ministrieel niveau alleen Frankijk en een aantal Afrikaanse landen aanwezig. Als speciale gezanten voor Darfur zullen namens de VS Natsios, het VK O'Neill en de EU Brylle in Sirte aanwezig zijn. De minister zal in Sirte o.a. gesprekken voeren over Darfur met Chinese, Eritrese en Egyptische collega's.

Noot voor redacties (