Ingezonden persbericht

Persbericht
De Doelen, concert- en congresgebouw Rotterdam

Rotterdam, 27 oktober 2007

BAS ROBERT HOLL KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN

In een bomvolle Doelen is Robert Holl op zaterdag 27 oktober - na zijn concert met het Rotterdams Kamerorkest en het Nederlands Concertkoor onder leiding van Conrad van Alphen - benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Holl ontving zijn koninklijke onderscheiding uit handen van de Rotterdamse locoburgemeester Jantine Kriens. De orde is hem toegekend vanwege zijn exceptionele aard van zijn zangkunst, zijn internationale uitstraling en de grote artistieke betekenis van zijn zangtalent. bijdrage aan het muziekleven in Nederland en daarbuiten. Voor de uitreiking werd Holl uitgebreid toegesproken en met zijn zestigste verjaardag gefeliciteerd door de - eveneens Rotterdamse - sopraan Elly Ameling.

Robert Holl krijgt zijn onderscheiding (foto: Kees-Jan Bakker)
Robert Holl, nu ruim zestig jaar geleden in Rotterdam geboren, is al jaren een van de bekendste liedvertolkers en concertzangers. De bas volgde een zangopleiding bij Hans Hotter in München, nadat hij op 24-jarige leeftijd het Internationaal Vocalisten Concours in 's Hertogenbosch had gewonnen. Waar zijn voorkeur voorheen vooral het lieder- en concertrepertoire gold, is hij zich de laatste jaren in toenemende mate op de operabühne te zien. Hij zong op de Bayreuther Festspiele, bij de Deutsche Oper (Berlijn) en bij de Wiener Staatsoper al grote Wagner-rollen, zoals Hans Sachs (Die Meistersinger von Nürnberg) en Daland (Der fliegende Holländer). Daarnaast is Robert Holl bekend als componist van liederen en pianostukken; deze zijn deels op cd verschenen.

Foto's (gemaakt door Kees-Jan Bakker) zijn vanaf zondag 28 oktober, 13.00 uur te downloaden gedownload door het aanklikken van deze link: http://www.staatsspoorwegen.nl/foto/holl.zip