Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 1
28 oktober 2007

Nederlandse documentaire 'Tuktoyaktuk'
wint Europese TRT Radioprijs

Het Radio 1 programma Radio Atelier heeft zaterdagavond 27 oktober in Anatalya, Turkije de TRT Radioprijs gewonnen met de documentaire 'Tuktoyaktuk' gemaakt door Margot Minjon. 'Tuktoyaktuk' werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie documentaires over milieu.

Aan de competitie, georganiseerd door de Turkse Nationale Omroep (TRT) in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), deden alle Europese landen mee. De Nederlandse documentaire versloeg finalisten zoals de BBC en de RAI.

Tuktoyaktuk gaat over een stadje in het uiterste noorden van Canada dat door klimatologen tot broeikashoofdstad van de wereld is uitgeroepen. Nergens ter wereld gaat klimaatverandering zo snel als daar. Programmamaker Margot Minjon bezocht Tuktoyaktuk en zag hoe het stijgende zeewater en het smelten van de permafrost het door Inuit bewoonde stadje bedreigen. Landingsbanen en snelwegen smelten weg, de stad is steeds moeilijker te bereiken. De maakster, die tijdens het maken van opnames zelf bijna in de smeltende permafrost wegzakte, doet verslag van de problemen in Tuktoyaktuk, spreekt hierover met bewoners en is er zelfs getuige van dat tijdens haar verblijf een deel van de haven in de golven verdwijnt.

Het programma werd voor Radio Atelier geproduceerd door de NPS.

Radio Atelier is het documentaireprogramma van Radio 1 en zendt iedere zondagavond tussen 21.00-22.00 uur lange en korte documentaires uit. Het programma wordt gepresenteerd door Vincent Bijlo. 'Tuktoyaktuk' is te beluisteren op www.radioatelier.nl en wordt op zondagavond 3 november om 21.00 uur in Radio Atelier herhaald.

Foto's: Tuktoyaktuk