AutoRai

Suzuki Swift klassewinnaar in WK-Rally van Japan

(10/29/2007)
Suzuki-rijder Urmo Aava is in de toptien geëindigd van de Rally Japan. Aava verscheen voor het eerst aan de start van deze WK-rally met als doelstelling het Japanse publiek kennis te laten maken met de supersnelle Suzuki Swift Super 1600, waarmee Suzuki dit jaar het Junior Championship heeft gewonnen.

Ondanks de soms uiterst slechte weersomstandigheden en de slechte staat van de klassementsproeven wist Urmo in het goede spoor te blijven, waar vele toprijders in vierwielaangedreven autoâs van de weg vlogen. Zijn Suzuki Swift bleek drie dagen en 27 klassementsproeven lang uiterst betrouwbaar, waardoor hij de klasse-overwinning in de wacht kon slepen. In de algemene rangschikking eindigde hij op een opmerkelijke 15^e plaats, nog vóór vele vierwielaangedreven autoâs met ook nog eens meer motorvermogen.

Urmo startte de rally met zijn startnummer 79 achterin het veld, waardoor hij af moest rekenen met steeds slechter wordende rallypaden, vooral veroorzaakt door de vierwielaangedreven autoâs. Ook lag het wegdek bezaaid met rotsstenen, waardoor de kans op lekke banden voortdurend aanwezig was.

Urmo Aava: "Deze rally was voor mij een fantastische ervaring en ik wil Suzuki bedanken voor deze unieke kans. De Rally Japan was één van de meest uitdagende rallies waaraan ik ooit heb meegedaan en ik heb deze drie dagen heel veel geleerd. De zachte Bridgestone banden deden het prima in de droge omstandigheden en gelukkig waren er geen trajecten omhoog. Wel was het een nadeel dat we zo ver naar achteren van start moesten, achter alle vierwielaangedreven groep N autoâs.â

Ook Nobuhiro âMonster' Tajima, Suzuki teammanager toonde zich aan de finish zeer verheugd: "Felicitaties voor Urmo voor weer een fantastische prestatie en voor het veilig aan de finish brengen van de auto. Het was het idee dat Urmo zich zou amuseren en dat hij iedereen zou laten zien waartoe de Super 1600 Swift in staat is. Ik denk dat hij daar uitstekend in geslaagd is. De omstandigheden zijn tijdens de Rally Japan nog nooit zo moeilijk geweest, maar Urmo heeft geen enkele fout gemaakt en de Suzuki was enorm betrouwbaar. Dientengevolge hebben we het seizoen 2007 heel mooi af kunnen sluiten met de Swift Super 1600, nadat we al eerder dit jaar de eerste en tweede plaats behaalden in het Junior Championship.â