Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Reactie van de Kiesraad op het rapport van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces (commissie-Korthals Altes)

De Kiesraad heeft met belangstelling kennisgenomen van het rapport "Stemmen met vertrouwen" van de commissie-Korthals Altes. Na alle aandacht die de laatste jaren is uitgegaan naar de meer inhoudelijke kant van het kiesrecht, is het goed dat nu ook wordt stilgestaan bij het proces rond verkiezingen.

Op verzoek van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kiesraad kort na het verschijnen van het rapport een eerste reactie uitgebracht. In deze reactie gaat hij op hoofdlijnen in op een drietal onderwerpen: de door de commissie voorgestelde nieuwe stemapparatuur, de voorstellen die zijn gedaan met betrekking tot de verschillende wijzen waarop kiezers in binnen- en buitenland hun stem kunnen uitbrengen, alsmede de verdeling van taken en verantwoordelijkheden in het verkiezingsproces.

In zijn reactie vraagt de Kiesraad onder meer aandacht voor een aantal uitvoeringstechnische aspecten van de door de commissie gedane voorstellen. Ook staat hij stil bij de laatste fase van het verkiezingsproces, de vaststelling van de verkiezingsuitslag, die in het rapport relatief weinig aandacht heeft gekregen. Ten slotte dwingt het rapport van de commissie Korthals Altes tot een nadere bezinning op de vraag welke taken onder ministeriële verantwoordelijkheid dienen te worden gebracht en welke in onafhankelijkheid dienen te worden uitgeoefend.

Bij gelegenheid van het door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangekondigde kabinetsstandpunt of in het kader van een eventueel wetsvoorstel tot wijziging van de Kieswet zal de Kiesraad in meer detail op het rapport van de commissie ingaan.

Meer informatie? De reactie van de Kiesraad Pdf-icoon Het rapport van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces Adviescommissie inrichting verkiezingsproces (extern) De website van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces website van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces (extern) Het persbericht persbericht (extern) van het ministerie van Binnenlandse Zaken
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties