School WC's viezer dan toiletten op tankstations

29/10/2007 09:17



PR Newswire



Delft, Nederland, October 29 /PRNewswire/ --

- Kleuters kunnen eindelijk veilig naar de WC

Bijna driekwart van de toiletten wordt slecht
schoongemaakt (72 procent). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Onderwijs op circa honderd scholen. In grote steden worden zelfs op bijna alle scholen de wc's onvoldoende schoongemaakt.

Paul Terpstra, directeur van Stichting Onderzoek Huishoudelijke en Institutionele Technologie (SOHIT) en tevens hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, onderzocht al eerder, in 2002, de toilethygiëne in het primair onderwijs. Bij 5 procent van de contactoppervlakken als de wc-bril en de deurklink werd een besmettinggraad aangetroffen die een infectie zou kunnen veroorzaken. Bij kranen lag dit getal nog hoger, namelijk op 13 procent. Schooltoiletten bleken zelfs viezer dan openbare toiletten op tankstations of op Schiphol: er zijn een factor tien tot honderd meer bacteriën actief.

Kinderen durven niet naar het toilet

De wc's zijn vaak zo vies dat kinderen op school het toilet proberen te vermijden. Ze houden het liever op tot ze weer thuis zijn. Op de Pies- en Poeppoli (afgekort Pipo-poli) van het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven, komen vaak kinderen op spreekuur die niet naar de wc durven en daardoor last krijgen van obstipatie of urineweginfecties. Soms leidt dit zelfs weer tot bedplassen.

Schoonmaakbudget onvoldoende

De schoonmaakbudgetten voor de scholen zijn vaak onvoldoende en de schoonmaakbedrijven doen hun werk ook niet altijd even grondig. Maar zelfs een goed geurend toilet is geen garantie voor een goede hygiëne. Onderzoeker Paul Terpstra stelt dat een frisse geur niet wil zeggen dat er geen bacteriën zijn. Het gaat erom hoe besmet de meest aangeraakte oppervlakken zijn, zoals de toiletbril, de deurklink en de kraan. Sommige schijnbaar schone toiletten zijn viezer dan die waar natte papiertjes op de grond liggen. Pas met bleekwater worden alle bacteriën verwijderd. Maar dat mogen scholen volgens de wet niet gebruiken.

Volgens Hans van Reenen, directeur van Clean Seat Holland B.V. is dit al jaren een groot probleem. "Als een kind naar een vreemd, veelal vervuild toilet moet, legt de moeder meestal wc-papier neer of houdt zij het kind net boven de bril. Dit gaat natuurlijk niet wanneer haar kind op school zit, want leerkrachten en leidsters hebben meestal geen tijd om de kinderen te begeleiden op het toilet."

WC-brildekje voor peuters en kleuters

Clean Seat Holland heeft speciaal voor dit probleem een WC-brildekje voor kinderen ontwikkeld. Toly kids WC-brildekjes zijn oversized, hangen ruim over de toiletbril en voorkomen zo direct contact met deze bril. Door het extra grote formaat kunnen kinderen zich toch aan de bril vasthouden zonder direct in aanraking te komen met dit meest verontreinigde deel van het toilet. (Zie video: http://www.toly.info/fotos/kid.avi)

Het kinderbrildekje is gemaakt van recycled papier en voorzien van grappige figuurtjes, waardoor het extra leuk voor hen wordt om naar de WC te gaan. Met het doortrekken spoelt het dekje vanzelf weg.

Speciaal voor gebruik op scholen en kinderdagverblijven is de Clean Seat Matic ontwikkeld. Deze volautomatische toiletbril is zonder problemen te monteren op alle bestaande modellen toiletpotten en voorziet de bril automatisch van een kinderbrildekje. De Clean Seat Matic beweegt de WC-bril automatisch omhoog en omlaag en is voorzien van een spraakchip die de kinderen vertelt door te trekken en hun handjes te wassen. Ook is een Toly Kids wandhouder beschikbaar geschikt voor een vulling van 125 Toly Kids WC-brildekjes.

U kunt ook de websites bezoeken http://www.toly.info en
http://www.cleanseatholland.com. Bijgevoegd fotomateriaal kunt u vrij van rechten gebruiken voor publicatie. (Vanaf 29 oktober zijn foto's beschikbaar in 2 mb op het ANP fotonet en de digitale beeldbank van het ANP)