Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

5 september 2007
2060724560 DN. 2007/3031 29 oktober 2007

onderwerp bijlagen

Antwoord Kamervragen over jacht op ganzen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen mijn antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Thieme (PvdD) over de jacht op ganzen (ingezonden 5 september 2007).


1
Kent u het bericht "Overheid plaatst wilde gans op de (menu)kaart"?1

Ja.


2
Is het waar dat u samen met de provincie Zuid-Holland een ganzenproeverij organiseert op 27 september 2007 voor culinaire journalisten, poeliers en vertegenwoordigers uit de wereld van platteland, faunabeheer, landbouw en natuur? Zo ja, waarom acht u het de taak van de overheid om de consumptie van een in beginsel beschermde diersoort te promoten?

De proeverij is georganiseerd door CLM Onderzoek en Advies en vloeit voort uit de op-

dracht om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om wilde gans als natuur- en streek- product onder de aandacht van de consument te brengen. Opdrachtgevers zijn LNV en de provincie Zuid-Holland.


3
Mag deze promotie gezien worden als een beleidswijziging, waar tot nu toe vooral uitge- gaan werd van de regulerende werking van de markt? Heeft u ook plannen om bijvoor-

beeld de promotie van plantaardige voedingsmiddelen te stimuleren teneinde de consump- tie van dierlijke producten (het kabinet noemde eerder vlees het meest milieuonvriende- lijke bestanddeel van ons voedselpakket) af te remmen?

Er is geen sprake van enige beleidswijziging.


1 De Nederlandse Jager, 30 augustus 2007, pagina 45.


4
Bestaan er plannen om bepaalde ganzensoorten toe te voegen aan de lijst met bejaagbare soorten? Zo ja, waarom, welke ganzen en op welke termijn?

Nee.


5
Kunt u aangeven hoeveel u geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van diervriendelijke alternatieven voor schadebestrijding, gezien het feit dat afschot van ganzen wettelijk slechts gerechtvaardigd is wanneer alle diervriendelijke alternatieven zijn onderzocht?

Zie het jaarverslag van het Faunafonds over 2006 (Kamerstukken 2006-2007, 29446, nr. 56).


6
Kunt u aangeven hoeveel u geïnvesteerd heeft in het onderzoek naar de smakelijkheid van ganzen en in het organiseren van de proeverij op 27 september aanstaande?


32.000 exclusief btw.


7
Deelt u de mening2 dat sprake is van "een mediaoffensief van de overheid" met betrekking tot dit onderwerp? Zo neen, hoe zou u de `ganzenbordcampagne' dan willen kwalificeren? Zo ja, met welk exact doel organiseert u een dergelijk "mediaoffensief" en acht u het de taak van de overheid om dienstbaar te zijn aan de belangen van hobbyjagers?

Nee. Het gaat hier om het benutten van goed, natuurlijk scharrelvlees dat sinds kort weer op enige schaal beschikbaar is door afschot in het kader van beheer en schadebestrijding. Sinds 1999, toen de ganzenjacht werd verboden, is vlees van wilde ganzen van het menu verdwenen en ook de kennis hoe wilde gans te bereiden, dreigde daarmee te verdwijnen. Sinds 2004 is er als gevolg van afschot in het kader van beheer en schadebestrijding weer op enige schaal vlees van wilde ganzen beschikbaar.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


2 Zie noot 1.


---- --