Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

DL. 2007/2894 29 oktober 2007

onderwerp bijlagen

Kamerbrief inzake Nationale database en vervroegd invoeren navigatiesysteem

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de uitkomst van het overleg dat ik heb gevoerd met de sector over de mogelijkheden voor een versnelde invoering van een navigatiesysteem op alle wagens voor diertransport. Dat overleg heb ik u toegezegd tijdens het spoeddebat inter- nationale varkenstransporten op 12 september jl. Daarnaast heb ik tijdens dit overleg gesproken over een eventueel in te voeren Nationale database. Op grond van het door uw Kamer in de plenaire vergadering van 20 juni 2006 aangenomen amendement Ormel (Handelingen TK 2005/2006, nr 92) zal het voor mij niet mogelijk zijn aanvullende, boven de transportverordening uitgaande, regelgeving in te voeren.

De Transportverordening (EG) nr 1/2005 stelt verplicht dat met ingang van 1 januari 2007 alle nieuwe wegvervoermiddelen die gebruikt worden voor lange afstandstransporten van als landbouwhuisdier gehouden runderen, schapen, geiten, varkens en bepaalde een- hoevigen voorzien zijn van een passend navigatiesysteem. Voor al in gebruik zijnde weg- vervoermiddelen voor lange afstandstransporten van als landbouwhuisdier gehouden runderen, schapen, geiten, varkens en bepaalde eenhoevigen geldt deze eis vanaf
1 januari 2009.

Voor de goede werking van het navigatiesysteem als toezichtsinstrument is een eerste vereiste dat de navigatiesystemen die binnen de lidstaten worden toegestaan aan dezelfde algemene specificaties voldoen. Daarvoor zijn op Europees niveau vastgestelde specifi- caties noodzakelijk.
Ondanks eerdere toezeggingen vanuit de Europese Commissie en diverse verzoeken van mijn kant zijn deze specificaties nog niet vastgesteld. De commissie zal waarschijnlijk in het Permanente Comité voor de Voedselketen en de Diergezondheid (PCVD) van december a.s. in Brussel een voorstel voor die specificaties presenteren.

De nieuwe wegvervoermiddelen zijn momenteel uitgerust met een navigatiesysteem zonder dat specificaties zijn vastgesteld. Voor deze vervoermiddelen bestaat de kans dat het navigatiesysteem niet voldoet aan de nog vast te stellen Europese specificaties.

Bij invoering van het navigatiesysteem op bestaande wagens voordat de Europese specifi- caties zijn vastgesteld zal diezelfde kans bestaan met alle financiële gevolgen van dien als alle reeds ingevoerde navigatiesystemen aangepast moeten worden aan de Europese specificaties.

Indien de Europese Commissie begin januari de Europese specificaties vaststelt, zal het van de sector een forse inspanning vragen om voor 1 januari 2009 alle vervoermiddelen uit te rusten met een systeem dat aan die specificaties voldoet. Met name het ontwikkelen van het systeem zal enige tijd gaan duren. Het voor deze datum alle vervoermiddelen op vrij- willige basis laten uitrusten van een navigatiesysteem zal dan ook uit praktisch oogpunt vrijwel onmogelijk zijn.

Ik zal de Europese Commissie blijven verzoeken om zo snel mogelijk de definitieve specifi- caties vast te stellen. Ik heb de sector verzocht om na vaststelling alles op alles te zetten om zo snel mogelijk zorg te dragen dat alle wegvervoermiddelen uitgerust zijn met het gevraagde navigatiesysteem, met dien verstande dat deze per 1 januari 2009 moeten zijn uitgerust met een navigatiesysteem.

Daarnaast heb ik tijdens dit overleg met de sector besloten de (on)mogelijkheden van een nationale database nader in ogenschouw te willen nemen. Hiervoor zal ik een werkgroep gaan instellen waarbij nadrukkelijk gebruik zal worden gemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan op het terrein van visserij en mest. De werkgroep komt voor 1 mei 2008 met haar advies.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --