VVD


29-10-2007

Maaten roept EU op zich sterk te maken voor Abdullah al-Mansouri

De Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri is in Iran ter dood veroordeeld. VVD-europarlementariër Jules Maaten heeft de Raad opgeroepen in actie te komen tegen de ter doodveroordeling.

Jules Maaten: "Blijkbaar heeft het beloofde Europese optreden langs diplomatieke kanalen bij Syrië, Iran en de UNHCR niet het gewenste effect gehad. Deze veroordeling is barbaars. Abdullah al-Mansouri is een Nederlander en Europees burger. De Europese Unie moet alle noodzakelijke druk uitoefenen om hem te beschermen."

Jules Maaten stuurt ook een brief aan de Iraanse ambassadeur in Den Haag. Op 21 september 2006 heeft Maaten ook al de Europese Commissie opgeroepen zich in te zetten voor de rechten van Abdullah al-Mansouri.

U vindt de parlementaire vragen en de vragen van 21 september bij dit persbericht bijgevoegd.


---

--------------------

Parlementaire vragen Jules Maaten

Refererend aan de schriftelijke vragen van 21 september 2006 (Uitlevering Nederlandse mensenrechtenactivist aan Iran) wil ik de Raad de volgende vervolgvragen voorleggen:


1. Heeft de Raad kennis genomen van de ter dood veroordeling van de Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri door de Iraanse rechtbank?


2. Wat is de Raad voornemens hieraan te doen?

Parlementaire vragen van 21 september 2006

Ondanks de inzet van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken is er sinds de arrestatie van Al-Mansouri in Syrië niets meer van hem vernomen. Aangezien martelpraktijken en de doodstraf in Iran gemeengoed zijn, moet Al-Mansouri voor zijn leven vrezen.


1. Is de Commissie bekend met de arrestatie van Abdullah Al-Mansouri door de Syrische overheid, en met de uitlevering van Al-Mansouri door de Syrische overheid aan de Iranese autoriteiten?


2. Is de Commissie van mening dat de mensenrechtenactivist Al-Mansouri voor zijn leven moet vrezen in Iran vanwege het bestaan van de doodstraf en martelpraktijken?


3. Is de Commissie van mening dat de Europese Unie een belangrijke rol dient te spelen bij het opvoeren van de internationale druk op de Iranese autoriteiten om Al-Mansouri te behoeden voor martelpraktijken en/of de doodstraf en uitzicht te geven op een eerlijk proces?

Antwoorden van de Europese Commissie op de parlementaire vragen van 21 september 2006

7 november 2006 E-3983/2006

Antwoord van mevrouw Ferrero-Waldner namens de Commissie


1. De Commissie is bekend met de zaak van de heer Al-Mansouri, alsook met de zaken van andere Iraanse onderdanen uit de regio Ahwaz met een UNHCR-vluchtelingenstatus die in Syrië zijn gearresteerd en misschien in mei 2006 aan Iran zijn uitgeleverd. De uitlevering van politiek vluchtelingen is onaanvaardbaar en in strijd -met de traditionele beginselen van de vluchtelingenbescherming, met name het beginsel van non-refoulement dat in het Verdrag van Genève is vastgelegd.


2. We delen de bezorgdheid van het geachte Parlementlid over het gevaar voor martelpraktijken en de doodstraf.


3. De EU volgt de zaak van nabij en onderneemt de nodige stappen langs diplomatieke kanalen bij Syrië, Iran en de UNHCR.