Persbericht

Intensieve controles op verlichting in alle 68 gemeenten in Noord-Brabant

Fietsen zonder licht kost je misschien je leven, maar als je wordt aangehouden zeker 20,--

Onder het motto `Val op! Daar kun je mee thuis komen' zal de politie de komende maanden intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting. De Brabantse actie start meteen na de herfstvakantie op 29 oktober en loopt tot en met 24 januari. De actie richt zich met name op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. Tijdens de hele handhavingperiode zal meteen verbaliserend worden opgetreden. Voor en/of achter geen licht kost 20. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen kost eveneens 20. Goed gedrag wordt beloond. Elke gecontroleerde fietser mét goede fietsverlichting kan een kleine attentie krijgen. Door middel van berichten in kranten en informatie op scholen wordt de verlichtingsactie aangekondigd.



Naast handhaving bestaat de actie ook uit voorlichting, preventieve controles en verkeerseducatie. Alle scholen ontvangen een lesbrief fietsverlichting en alle scholieren buiten de (SRE) regio Eindhoven worden uitgenodigd mee te doen met de prijsvraag 'Arrive Alive!'. Bij de prijsvraag Arrive Alive! maken leerlingen met hun GSM (of fototoestel) een foto of een filmpje over de (on)zichtbaarheid van de fiets in het donker. De leerlingen kunnen tot 1 december aan de prijsvraag meedoen. Na een eerste selectie van de ingezonden foto's en filmpjes, volgt op 24 januari 2008 de finale in het Safety Experience Center bij het Autotron in Rosmalen. Daar bepaalt de jury onder leiding van Koos Spe (hoofd Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie wie (welke school) uit het basis- en voortgezet onderwijs de winnaar van de prijsvraag wordt. De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland leveren ook een jurylid. Tijdens de hele actieperiode zullen op verschillende plekken preventieve fietscontroles worden georganiseerd. Lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond bereiden deze acties voor. In de (SRE) regio Eindhoven wordt aan deze preventieve controles extra aandacht besteed.

De actie is een gezamenlijk initiatief van alle 68 gemeenten in de provincie Noord-Brabant, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, de politie, de provincie Noord-Brabant en het Openbaar Ministerie. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijkste doel van de actie dat we met zijn allen begrijpen dat als het schemerig genoeg is, het aandoen van je fietsverlichting er gewoon bij hoort. Je gebruikt je verlichting niet alleen om zelf beter te zien, maar om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe. Kortom, val op, daar kun je mee thuiskomen!