Vereniging Milieudefensie


Aankondiging voor de pers

Brullende bomen voeren actie bij Tweede Kamer: 'Geen oerbos in mijn tank!'

Amsterdam, 26 oktober 2007 - Milieudefensie overhandigt maandag 29 oktober aan Tweede Kamerleden een minispandoek met de oproep 'Geen oerbos in mijn tank!'. Zij worden daarbij omringd door een woud van brullende, verbrande boomstronken. Milieufensie wil dat de Kamer het gebruik van palmolie als biobrandstof uitsluit. Onlangs liet minister Cramer (Milieu) al weten palmolie voorlopig uit te sluiten van subsidiëring voor elektriciteitsopwekking, omdat er bij productie van palmolie tropische bossen en veenbossen verloren gaan.

Milieudefensie roept de Tweede Kamer en minister Cramer op om nu ook het gebruik van palmolie als brandstof voor de transportsector te voorkomen. Campagneleider Anne van Schaik: 'Als palmolie wordt uitgesloten als brandstof voor elektriciteitsopwekking omdat het zo schadelijk is voor het milieu, dan moet de politiek niet aarzelen om ook het gebruik van palmolie als biobrandstof te verbieden.'

Milieudefensie wil dat wordt onderzocht welke effecten het gebruik van biobrandstof heeft. 'Zolang niet wetenschappelijk is aangetoond dat het gebruik van biobrandstoffen de CO2-uitstoot daadwerkelijk vermindert en geen andere schadelijke milieu- en sociale gevolgen heeft, is het stimuleren van biobrandstoffen onverantwoord. Een klimaatoplossing in Nederland die veel grotere problemen in andere landen veroorzaakt, is geen oplossing,' aldus Van Schaik. Maandag bespreekt de Tweede Kamer de nota 'Schoon en zuinig' waarbij dit onderwerp ook op de agenda staat.

Wat: Overhandiging minispandoek door brulende boomstronken aan Tweede Kamerleden
Waar: Plein, Den Haag, voorafgaande aan bespreking nota 'Schoon en zuinig' Wanneer: Maandag 29 oktober 2007, 9.45 tot 10.00 uur

De Europese Raad wil dat in 2020 tien procent van de transportbrandstoffen uit biobrandstoffen bestaat, mits deze voldoen aan duurzaamheidscriteria. In de nota 'Schoon en zuinig' kondigt minister Cramer aan te onderzoeken of een verplichting van 20 procent in 2020 haalbaar is. Milieudefensie vindt ophoging van de bijmengverplichting onverstandig, omdat de duurzaamheidscriteria volstrekt niet uitgewerkt zijn. Op dit moment is er een bijmengverplichting van 2,75 procent, zonder dat er duurzaamheidseisen worden gesteld aan de biobrandstoffen.

De rapporteur voor het Recht op Voedsel van de Verenigde Naties, Jean Ziegler, heeft opgeroepen tot een stop van vijf jaar op de productie van biobrandstof. Ziegler waarschuwt voor de gevolgen van die productie, zoals verhoging van de voedselprijzen, armoede, meer concurrentie op landgebruik en bossen, gedwongen verplaatsingen van mensen en een toename van het gebrek aan water.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507333 www.milieudefensie.nl/globalisering


---