Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk W&B/SFI/07/32803 Datum 29 oktober 2007

Onderwerp Rapport `Plausibiliteitsonderzoek objectief
verdeelmodel inkomensdeel van de Wet Werk en
Bijstand'

Bij deze stuur ik u, vooruitlopend op de evaluatie van het verdeelmodel en zoals aangekondigd bij brief van 5 oktober 2007 (TK, 2007­2008, 30 545 en 29 674, nr. 36), het rapport `Plausibiliteitsonderzoek objectief verdeelmodel inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand' van het onderzoeksbureau Cebeon. Het onderzoek richtte zich op de vraag of de budgetten WWB aansluiten bij de onvermijdelijke bijstandsuitgaven.

Ik heb met de VNG afgesproken dat het rapport onderdeel zal uitmaken van de evaluatie verdeelmodel WWB die dit najaar wordt uitgevoerd door de onderzoeksbureau's SEO en AEF.

In de evaluatie liggen de volgende vragen voor:

· Hoe luidt het overall oordeel over de kwaliteit van het verdeelmodel in het licht van het doel van de WWB (zijnde een prikkel bieden voor reductie van het bijstandvolume) en de bij het verdeelmodel gehanteerde kwaliteitscriteria?
· Geeft dit oordeel aanleiding tot (een) andere (weging van) kwaliteitscriteria, gelet op het doel van de WWB?

De evaluatie zal begeleid worden door een commissie onder leiding van drs. Th.J.F.M. Bovens. Dhr. Bovens is oud-wethouder en oud-loco-burgemeester van Maastricht, thans voorzitter van het College van Bestuur van de Open Universiteit Nederland en tevens voorzitter van de toetsingscommissie Wet werk en bijstand1.

Het is daarom nu niet het moment inhoudelijk in te gaan op het rapport van Cebeon. Het onderzoek en de aanbevelingen van Cebeon bevatten waardevolle input voor de evaluatie van het verdeelmodel. Tegelijkertijd constateer ik dat in de begeleidingscommissie uitvoerig is gesproken over het onderzoek van Cebeon. Sommige leden herkenden zich in de uitkomsten


1 De toetsingscommissie beoordeelt de aanvragen van gemeenten voor een aanvullende uitkering bij een tekort hoger dan 10% op het inkomensdeel van de WWB.

Ons kenmerk W&B/SFI/07/32803

van het onderzoek. Andere leden, waaronder vertegenwoordigers van departementen, hebben vraagtekens geplaatst bij de validiteit van de onderbouwing van de conclusies. Dit maakt opnieuw duidelijk dat het hier complexe materie betreft.

De evaluatie van het verdeelmodel biedt de goede gelegenheid de mogelijke consequenties van het rapport van Cebeon in samenhang met de bevindingen in eerdere onderzoeksrapporten te bezien.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):


1. 'Plausibiliteitsonderzoek objectief verdeelmodel inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand'


---