European Union



Brussel, 29 oktober 2007

Voorzitter Barroso ontmoet zijn adviesgroep voor energie en klimaatverandering

Voorzitter Barroso ontmoet vandaag de hoge adviesgroep voor energie en klimaatverandering om van gedachten te wisselen over de uitdagingen die ons op het stuk van klimaatverandering te wachten staan en om de VN-ministerconferentie voor te bereiden die op 3 december in Bali wordt gehouden.

In de aanloop naar de vergadering verklaarde Voorzitter Barroso: "De EU blijft zich sterk maken voor haar Kyotostreefcijfers en zal haar verbintenissen gestand doen. Het moment is echter gekomen om de blik te richten op de periode na 2012. De Europese Unie speelt open kaart. Onze streefcijfers zijn bekend, onze verbintenissen ondubbelzinnig. Wij zijn vastbesloten de broeikasgasemissies van de EU tegen 2020 te verlagen tot een niveau dat ten minste 20% onder dat van 1990 ligt. De Commissie werkt momenteel aan de specifieke voorstellen die de EU in staat zullen stellen dit streefcijfer te halen. Wij zijn zelfs bereid verder te gaan en een verlaging met 30% te realiseren, op voorwaarde dat er evenwichtige en doeltreffende wereldwijde afspraken worden gemaakt voor de periode na 2012. De vergadering van vandaag biedt mij de gelegenheid om met vooraanstaande deskundigen te bespreken wat ons te doen staat om onze interne streefcijfers te realiseren, en voorts overleg te plegen over een strategie in het vooruitzicht van de conferentie van Bali.".

De hoge adviesgroep komt bijeen tijdens een conferentie over het thema "Energie en klimaatverandering als mondiale uitdaging: de visie van de EU op een duurzame toekomst na 2012", die plaatsvindt in de Calouste Gulbenkian-stichting te Lissabon. Aan de conferentie zal worden deelgenomen door academici, hoge ambtenaren en vertegenwoordigers van de gespecialiseerde media.

Achtergrond

In maart 2007 heeft José Manuel Durão Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, een aantal prominente deskundigen en wereldautoriteiten uit diverse landen en vakgebieden uitgenodigd deel uit te maken van een Adviesgroep voor energie en klimaatverandering die hem van onafhankelijk advies moet voorzien. De groep is al twee keer bijeengekomen, in maart in Brussel en in juni in Berlijn.

De Europese Raad heeft op zijn voorjaarstop unaniem een geïntegreerde Europese strategie inzake energie en klimaatverandering goedgekeurd. De Commissie heeft al op 19 september een reeks wetgevingsvoorstellen op tafel gelegd die erop gericht zijn een echte interne energiemarkt tot stand te brengen. Het volgende pakket wetgevingsvoorstellen zal in januari worden ingediend. De Commissie ziet in de bijeenkomst op hoog niveau die onder auspiciën van de VN in New York heeft plaatsgevonden een belangrijke stap, waardoor de kans dat het op de VN-ministerconferentie van Bali op 3 december tot ambitieuze afspraken komt, aanzienlijk wordt verhoogd. Voor nadere informatie over de samenstelling van de adviesgroep en de energie- en klimaatdoelstellingen, zie:

url: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/07/92