Ingezonden persbericht


Persbericht 25 oktober 2007

'Streep door de zee', nieuw educatief programma over de Afsluitdijk

Op 30 oktober presenteren Rijkswaterstaat, het Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Kazemattenmuseum Kornwerderzand en Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad 'Streep door de zee', een digitaal educatief project over de Afsluitdijk. Naast een basisboek over de geschiedenis en de gevolgen van de Afsluitdijk voor Nederland, zijn er een werkboek en een dvd samengesteld over dit grootse waterwerk, dat dit jaar 75 jaar bestaat. Het is voor het eerst dat de drie aan het IJsselmeer gevestigde musea in samenwerking met Rijkswaterstaat hun expertise bundelen. Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Cultureel Erfgoed en het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten.

Op de dvd gaat acteur Wouter de Jong in op vragen als: hoe zou Nederland er uit zien zonder deze dijk? Hoe en waarom werd de Afsluitdijk aangelegd? Wat verdween er door de aanleg van de dijk? Ook de Afsluitdijk als verdediging (Vesting Holland), de nieuwe wereld van de IJsselmeerpolders en de toekomst van de Afsluitdijk komen aan bod. Bij het lespakket hebben de drie musea elk een op maat gemaakt museumprogramma samengesteld. In het informatiecentrum 'Op de Dijk' van Rijkswaterstaat in Kornwerderzand is informatie over de Afsluitdijk te vinden.

Zowel het basis- als het werkboek zijn als pdf te downloaden via de websites van de deelnemende instellingen. De dvd is gratis aan te vragen. 'Streep door de zee' is bedoeld voor groepen 7 en 8 van het primair onderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs.

Wie geïnteresseerd is om met zijn/haar klas het programma te volgen kan telefonisch contact opnemen met de educatieve medewerker van één van de deelnemende musea of kijken op de website www.zuiderzeemuseum.nl of www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl.

()

Noot voor redacties:



Ingezonden persbericht