Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 30 oktober 2007

NS in zee met MOOI op stations

Nieuwe parfumerieketen MOOI start op stations NS in Leiden, Amsterdam en Den Haag

De komende jaren introduceert NS onder de noemer wereldstations een nieuw stationsconcept op de grotere stations in Nederland. Het nieuwe concept voorziet in een breder aanbod van producten en diensten die het verblijf op het station veraangenamen. De eerste partner die invulling gaat geven aan het nieuwe concept is MOOI, een innovatieve parfumerieketen die zich in eerste instantie op de stations Leiden, Amsterdam en Den Haag zal vestigen.

Met MOOI zet NS een nieuwe stap in de volledige vernieuwing van de internationale stations. Deze stations worden de komende jaren ingrijpend verbouwd en omgetoverd tot aantrekkelijke locaties waar reizigers en bezoekers prettig kunnen winkelen, werken en anderen ontmoeten. Zo wordt het winkelaanbod vernieuwd en sterk uitgebreid met nieuwe winkels op het gebied van mode en sport, gezondheid en schoonheid, media en evenementen en reizen. In totaal realiseert NS op deze stations ruim 30.000 m2 nieuw winkelvloeroppervlak. Op station Leiden wil NS komend jaar haar visie op de internationale stations al zo veel mogelijk realiseren om zo met het nieuwe concept ervaring op te doen die op de internationale stations gebruikt kan worden.

Irma Luitse-Winkenius NS Poort: "Deze overeenkomst is een eerste stap op weg naar een nieuw en aantrekkelijk winkelaanbod voor onze klanten. Met de nieuwe winkelformule MOOI onderstrepen we dat de internationale stations echt bijzondere locaties worden, waar mensen graag zullen komen en willen verblijven. Het wordt niet de zoveelste standaard winkelstraat van Nederland. MOOI zal actief evenementen en andere vormen van beleving creëren die bijdragen om de grootste stations voor onze klanten nog aantrekkelijker te maken". MOOI is de eerste winkelformule in het nieuwe concept waarmee NS een overeenkomst sluit. In 2008 wordt de vestiging van MOOI in Leiden geopend en mogelijk ook die op Amsterdam Centraal. Den Haag volgt na de verbouwing van het station. NS verwacht de komende maanden meer overeenkomsten met winkeliers te sluiten om invulling te geven aan het nieuwe concept.

Don Kouwenhoven en Peter van der Meer, directie MOOI: ´"Met de introductie van MOOI parfumerieën op stations krijgen we de mogelijkheid om ons innovatieve concept nog verder te ontwikkelen naar een speciaal stationsformat, waar we een specifieke doelgroep kunnen bedienen. Ons concept sluit prima aan bij de behoeften van het omvangrijke NS publiek."

Wereldse allure op de internationale stations
De stations van Breda, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Utrecht en Amsterdam worden tussen nu en 2013 verbouwd. Zowel van buiten als van binnen ondergaan ze een ware metamorfose om het groeiend aantal reizigers op te kunnen vangen. NS steekt 137,5 miljoen euro in de ontwikkeling van winkels, horeca, kantoren en service voor reizigers. Den Haag Centraal is naar verwachting in 2011 gereed. Arnhem is als eerste klaar in 2010.

Op 11 juli 2007 sloten NS, ProRail en het Ministerie van VROM de overeenkomst over de verbouwing van de stations waar de hogesnelheidstreinen gaat stoppen. In Madurodam is al een indruk te krijgen van de allure van de internationale stations. Hier is namelijk het nieuwe station van Utrecht al te bewonderen.

Noot aan de redactie
Meer informatie NS Persvoorlichting - telefoonnummer 030-2357070

MOOI
Parfumerieketen Mooi is in 2007 gestart met 5 winkels en zal begin 2008 haar 10de vestiging openen. De keten wil in 2010 groeien naar minimaal 40 winkels in Nederland. Mooi is de luxe parfumerie voor iedereen die mooi wil zijn.
Zo is er bv. wekelijks de Mooi Beautyschool in samenwerking met topmerken als Chanel, Dior, Lancome en Clinique, waar klanten persoonlijk advies krijgen. Alle Mooi winkels hebben een echte catwalk, een soort theater waar merken zich kunnen presenteren en speciale evenementen organiseren.

NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2- uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 376 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn. NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Internationaal verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren. NS deelt het spoorwegnet - het drukstbereden van Europa - met bijna 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.