Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Gedeputeerden Provincie Fryslân Postbus 90801 Mr. A.M. Andriessen 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 C. Schokker Strampel Telefoon (070) 333 44 44 P/a Provinciehuis Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl Snekertrekweg 1
8912 AA LEEUWARDEN
8912AA1

Contactpersoon Uw brief dd. 11 oktober Doorkiesnummer Ons kenmerk AM/AKA/33947 E-mail Datum 29 oktober 2007

Onderwerp Plattelandsdienstverleningsproject "Te Plak"

Geachte Gedeputeerden,

Op 15 oktober jl. hebben Minister Donner en ik een brief van u ontvangen, waarin u aandacht vraagt voor het plattelandsdienstverleningsproject "Te Plak". Dit dienstverleningsproject beschouw ik als een mooi initiatief en een goed voorbeeld van het tot stand komen van een markt voor persoonlijke dienstverlening op regionaal niveau.

In uw brief geeft u aan dat het project "Te Plak" onder andere gebruik maakt van de Regeling Schoonmaakpersoneel Particulieren (RSP of "witte werksterregeling") om hun personeel mee te bekostigen en dat de voortgang van het project in gevaar komt vanwege de eindigheid van de RSP. Reeds in 2005 is aangekondigd dat de regeling zou worden afgebouwd en zijn bedrijven voor de keuze gesteld om gebruik te maken van de afbouwregeling. Er is echter nooit toegezegd dat er een alternatief zou komen in de vorm van een permanente loonkostensubsidie.

Voor de mogelijkheden om tegemoet te komen in de loonkosten van het personeel van het project verwijs ik u naar de gemeenten waarin de servicecentra van "Te Plak" zijn gevestigd. Gemeenten hebben re-integratiebudgetten ter beschikking waarmee (tijdelijke) loonkostensubsidies van zowel uitkerings- als niet uitkeringsgerechtigden kunnen worden ingezet om mensen te begeleiden (terug) naar de arbeidsmarkt. Tevens wijs ik u op de per 1 januari 2007 ingevoerde Regeling "Dienstverlening aan huis". Hierbij kunnen particulieren gedurende maximaal drie dagen in de week iemand inhuren voor het uitvoeren van klussen in en om het huis, zonder dat zij verantwoordelijk zijn voor het afdragen van premies voor werknemersverzekeringen (de dienstverleners zijn ook niet verzekerd voor werknemersverzekeringen). Hierdoor is het mogelijk dat dienstverleners (op persoonlijke titel) werkzaamheden verrichten tegen een laag uurtarief.

Ons kenmerk AM/AKA/33947

Ik vertrouw erop u hiermee, mede namens de Minister, voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)


---