TCA krijgt bijval van Koninklijk Nederlands Vervoer
Koninklijk Nederlands Vervoer


De problemen met het nieuwe taxitarief waarover TCA vorige week een brandbrief aan Staatssectratis Huizinga schreef, blijken overal in het land te bestaan. Dit blijkt uit een quick scan die Koninklijk Nederlands Vervoer onder haar leden heeft uitgevoerd. De taxameters kunnen niet goed omgaan met het nieuwe kilometertarief. Naast andere problemen blijkt dat de apparaten voor de eerste twee kilometer, die in het opstaptarief van euro 7,50 horen te zitten, tóch tijd doorberekenen. KNV Taxi houdt het Ministerie van Verkeer en Waterstaat verantwoordelijk.

KNV Taxi is geschrokken van het probleem dat de reiziger in het nieuwe tariefstelsel niet krijgt waar hij recht op heeft. Als een reiziger niet euro 7,50 als eerste aanslag op de taxameter ziet staan - terwijl dat volgens de tariefkaart hoort - maar die prijs ziet oplopen tot bijvoorbeeld euro 7,90 of euro 8,10, wordt de chauffeur daar op aangekeken. Terwijl die daar in dit geval niets aan kan doen, omdat de overheid deze werkwijze buiten de taxisector om aan de taxameterfabrikanten heeft geadviseerd. In een speciaal belegde bijeenkomst spraken de taxicentrales uit de vier grote steden hun zorgen uit over de mogelijke gevolgen: irritatie bij reizigers en onenigheid tussen reizigers en chauffeurs.

Volgens KNV Taxi draagt de overheid de volledige verantwoordelijkheid voor de geschetste problemen. Het ministeriële advies aan de taxameterfabrikanten dateert al van juli jl. en is al die tijd bewust of onbewust niet aan de taxisector bekend gemaakt. Pas zo'n tien dagen geleden is het via een omweg achterhaald.

De twee gratis taxikilometers die geen twee kilometers blijken te zijn, illustreren alweer dat de nieuwe taxitariefregeling niet goed is doordacht is en dat het Ministerie de invoering ervan bovendien erg slecht voorbereidde.

KNV Taxi vindt dat de kwaliteit in de taxisector verbeterd moet worden, maar dat lukt niet met de nieuwe tariefregeling. De overheid wil het tarief waarin alleen kilometers worden berekend tegen het advies van de ondernemers in koste wat kost invoeren. KNV Taxi pleit in kort geding voor uitstel en handhaaft tegelijk de bodemprocedure tegen de Staat der Nederlanden waarin wordt geëist dat de nieuwe tariefstructuur wordt afgeschaft.





http://www.knv.nl


Noot voor de redactie:

Voor nadere informatie (