Gemeente Someren


Opschoonactie Someren-Eind 23-10-2007
Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo! 23-10-2007

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding in Someren 23-10-2007
Overlast geparkeerde fietsen Postelstraat 16-10-2007
Opschoonactie Someren-Eind


Afgelopen zaterdag staken leden van buurtvereniging t Havenoord de handen uit de mouwen om in hun buurt in Someren-Eind zwerfafval op te ruimen. Zowel kinderen als ouders hielpen mee. Ook wethouder Van der Velden was bij de opschoonactie aanwezig en hielp de vrijwilligers met opruimen. Uiteindelijk zijn er in twee uur tijd vijf afvalzakken met zwerfafval verzameld.

Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo!

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de muren, ramen en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Het energielabel is bedoeld om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen voor hun woning.

Want hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de energierekening kan uitvallen. Bovendien hebben sommige huizenkopers meer geld over voor een energiezuinige woning. Daarnaast is het comfortabeler en gezonder wonen in een energiezuinige woning. Uiteraard mits u daarbij een goede ventilatie niet uit het oog verliest. Ook levert een energiezuinige woning een positieve bijdrage aan het milieu.

Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor autos en witgoed en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het aantal klasses loopt van A t/m G, A staat voor zeer energiezuinig (groen) en G staat voor zeer energieonzuinig (rood). Energielabels worden afgegeven door gecertificeerde adviseurs, een overzicht hiervan vindt u op de VROM-site. Op www.vrom.nl/energielabel staat alle relevante informatie over het energielabel.

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding in Someren

Dit jaar heeft de gemeente Someren voor het eerst met de allernieuwste methode onkruid bestreden op verharde wegen en stoepen. Met de zogenaamde DOB methode (duurzaam onkruidbeheer op verhardingen) wordt er met een minimale belasting op het milieu toch volgens de strenge milieunormen onkruid bestreden. Deze nieuwe techniek heeft verder als voordeel dat het de laagste kosten per m2 kent ten opzichte van alle andere methoden. Verder vindt er tot wel 90% besparing van chemische middelen plaats in vergelijking met andere systemen. Ook komen er met deze methode geen beschadigingen aan de ondergrond en worden bestrating, straatmeubilair en overige beplantingen gespaard.


Overlast geparkeerde fietsen Postelstraat

De laatste tijd krijgt de gemeente steeds vaker klachten binnen over fout geparkeerde fietsen in de Postelstraat. Regelmatig wordt de stoep versperd door de vele geparkeerde fietsen. Dit geeft overlast voor voetgangers, maar ook voor mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen. Uiteraard is dit niet de bedoeling. Iedereen wordt daarom vriendelijk verzocht de fietsen te parkeren in de daarvoor bestemde fietsenrekken.