Gemeente Achtkarspelen



Waterplan voor Achtkarspelen, Dantumadeel en Kollumerland c.a.

De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel en Kollumerland werken samen met Wetterskip Fryslân aan een waterplan voor hun gebied. In dit plan wordt beschreven hoe alle aspecten van water (oppervlaktewater, grondwater, afvalwater, regenwater en drinkwater) binnen de regio in samenhang aangepakt en verbeterd kunnen worden. De komende tijd wordt via de gemeentelijke webpagina's informatie verstrekt over verschillende onderdelen van het waterplan.

We horen het overal om ons heen: Het klimaat verandert, wordt extremer: de zeespiegel stijgt en we krijgen te maken met drogere warmere zomers en periodes met heviger neerslag. Hierdoor vergroot de kans op wateroverlast. Voor de ecologie en beleving van water is een goede waterkwaliteit en inrichting belangrijk. De gemeenten en het waterschap staan hiervoor samen aan de lat. Het waterplan gaat over de afstemming van taken en verantwoordelijkheden tussen de waterbeheerders en het duurzaam omgaan met water. Hierbij gaat het om zowel het oppervlaktewater, grondwater als de riolering.

In het waterplan gaan de gemeenten samen met Wetterskip Fryslân hun ideeën, wensen en doelstellingen voor een succesvol en effectief waterbeheer vastleggen. Iedere inwoner kan een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaam omgaan met water, bijvoorbeeld door het bedenken van een eigen persoonlijk waterplan. Er zijn voor inwoners meer mogelijkheden dan er in eerste instantie gedacht wordt. Op de websites staan nuttige tips en trucs waarmee iedereen zelf aan de slag kan!