Scholen strijden om nieuwe filmprijzen in High School Movie Awards

30/10/2007 09:48



HVR Group



Den Haag, 30 oktober 2007 - Meer dan honderd middelbare scholen maken kans hun eigen Award in de wacht slepen tijdens het nieuwe filmfestival voor scholieren, The High School Movie Awards (HSMA). De HSMA is een initiatief van Casema, Multikabel en @Home. Met de introductie van The High School Movie Awards krijgen scholen de kans om op een educatieve manier aandacht te besteden aan het fenomeen film. Talentvolle jongeren komen in een vroeg stadium in contact met de professionele filmindustrie, die voortdurend op zoek is naar creatieve vakmensen.

Alle scholen in de regio's Den Haag, Enschede en Den Helder (vmbo/havo/vwo) kunnen aan het festival meedoen door zich in te schrijven en met de leerlingen een script te maken. De onderwerpen en genres zijn vrij in te vullen. Vervolgens beoordeelt een deskundige jury, die bestaat uit prominenten uit de filmwereld, alle ingezonden scripts. De vijf beste verhalen worden door de leerlingen zelf verfilmd onder begeleiding van een professionele crew. Deze crew bestaat uit ervaren vakmensen, die hun sporen hebben verdiend in de filmindustrie. De regisseursstoel en de camera's zijn echter alleen voor de jongeren, hun creativiteit is immers leidend tijdens het proces.

De combinatie van bruisende jonge creatievelingen en ervaren vakmensen zal een spetterend resultaat opleveren verwachten de initiatiefnemers van HSMA. Films maken is niet langer voorbehouden aan een select gezelschap dat bestaat uit ervaren producenten en getalenteerde scenarioschrijvers. Dankzij nieuwe technologieën kan iedereen met de nodige basiskennis regisseur, cameraman en editor tegelijkertijd zijn. Vooral jongeren spelen daar massaal op in. De kabelbedrijven zagen steeds meer materiaal langskomen op platforms als YouTube en ZiZone. Daar moeten we wat mee doen, dachten ze. Met het filmfestival en de daaraan gekoppelde wedstrijd krijgen de jongeren een duwtje om te laten zien wat ze in huis hebben.

Het festival wordt eind april in stijl afgesloten met een groot gala waarop de films vertoond zullen worden. Tijdens het gala, waarvan de locatie nog een verrassing is, zullen ook de prijzen toegekend worden in de categorieën Beste Script, Beste Verfilming, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol.