Als gemeente proberen wij actief mee te werken om de opwarming van de aarde terug te dringen">

Gemeente Montfoort distribueert gratis klimaatgids en energiemeter
Gemeente Montfoort
P e r s b e r i c h t

Montfoort, 30 oktober 2007

De gemeente Montfoort stelt, in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu, de Klimaatgids gratis beschikbaar voor haar inwoners. Daarnaast kunnen bewoners een energiemeter lenen bij de gemeente.

Energiebesparing en bevordering van duurzame energie zijn speerpunten in het beleid van de gemeente Montfoort. > "> Als gemeente proberen wij actief mee te werken om de opwarming van de aarde terug te dringen.> "> vertelt milieu wethouder Bert Hummel. > "> We geven zelf het goede voorbeeld door bijvoorbeeld bij nieuwbouw duurzaam te bouwen. Zo zorgen we ervoor dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog gebruik kunnen maken van de aarde en haar opbrengsten.> "> ligt de milieu wethouder toe.

De Klimaatgids
Om inwoners te motiveren zich in te zetten voor het milieu, stelt de gemeente in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu de Klimaatgids beschikbaar voor belangstellenden. De Klimaatgids is vanaf 14 november 2007 gratis af te halen bij de balies op het stadskantoor, VVV/Wereldwinkel, bibliotheek en bij makelaars. > "> Het klimaat verandert, dat weten we inmiddels allemaal. Gelukkig kunnen we er ook allemaal iets aan doen, met bijvoorbeeld energiebesparing. En dat energiebesparing ook leuk kan zijn, kunt u lezen in de Klimaatgids.> "> reageert milieu wethouder Bert Hummel.

Goed voor uw portemonnee en het klimaat
In de Klimaatgids staat wat inwoners zelf kunnen doen tegen klimaatverandering. Thuis in het huishouden, op vakantie en onderweg. De Klimaatgids staat vol met unieke cartoons en illustraties van bekende tekenaars, met daarnaast 50 energietips die in totaal een besparing kunnen opleveren van maar liefst > EUR> 2.000,-. Milieu wethouder Bert Hummel: > "> Een mooie combinatie voor onze inwoners: energie en geld besparen. Daar kan toch niemand tegen zijn?> "> .

Leen een energiemeter en voorkom > '> lekstromen> '>
Het energieverbruik van elektrische apparatuur in huis kan gemakkelijk worden gemeten met de energiemeter. De meter geeft aan wat een apparaat verbruikt en of er nog stroomverbruik is als het apparaat stand-by staat, wat vaak het geval is. Dit kan een aanleiding zijn om extra schakelaars te plaatsen, apparaten uit de stand-by modus te halen of de stekker uit het stopcontact te halen, dit om > '> lekstromen> '> te voorkomen.
Uitleen energiemeters
Inwoners kunnen vanaf 14 november aanstaande bij het loket Ruimtelijke Ordening & Milieu (geopend op werkdagen tussen 9:00-11:00 uur) gratis een energiemeter lenen gedurende 14 dagen. De actie loopt tot en met 28 december 2007.

---

Noot voor de redactie/