GGD Noord- en Midden-Limburg

Hepatitis B campagne


30-10-2007

Bijsturing Landelijke vaccinatiecampagne hepatitis B
Landelijke hepatitis B campagne wordt doelgroep gerichter

De hepatitis B vaccinatiecampagne voor gedragsgebonden risicogroepen gaat extra inzetten om mannen die seks hebben met mannen te vaccineren, vooral ook jónge mannen. De campagne gaat door met het gratis vaccinatieaanbod voor drug­gebruikers en prostituees en gaat stoppen met het gratis aanbod voor heteroseksuelen met wisselende contacten. Deze bijsturing is per 1 november 2007 van kracht en wordt ingezet naar aanleiding van het advies van een expertmeeting. Deze meeting is in maart 2007 georganiseerd door GGD Nederland in samenwerking met het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het advies overgenomen.

De belangrijkste conclusie uit de expertmeeting was dat mannen die seks hebben met mannen de belangrijkste risicogroep zijn, omdat in deze groep nog veel hepatitis B voorkomt en nog veel transmissie van het hepatitis B virus plaatsvindt. Inspanningen om deze risicogroep te bereiken voor vaccinatie moeten geïntensiveerd worden, vooral ten aanzien van jonge homomannen.

De heteroseksuelen met wisselende contacten vallen af als doelgroep van de campagne voor gratis vaccinatie. Reden daarvoor is dat de overdracht van hepatitis B onder heteroseksuelen met wisselende contacten ten opzichte van homomannen veel kleiner is. Er komt wel acute hepatitis B voor bij heteroseksuelen, maar dit wordt met name verklaard door afkomst uit een zogenoemd endemisch land (een land waar hepatitis B veel voorkomt) of het hebben van een 'vaste partner' uit een endemisch land. Niet door 'wisselende seksuele contacten'. Heteroseksuelen met wisselende contacten kunnen zich uiteraard nog ten alle tijden tegen betaling laten vaccineren tegen hepatitis B. Heteroseksuelen die voor 1 november zijn begonnen met de gratis vaccinatiereeks, kunnen de reeks ook gratis afmaken.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan. Hepatitis B wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus dat wordt overgedragen via seks en bloedcontact.

Landelijke vaccinatiecampagne hepatitis B risicogroepen

In de 'Landelijke vaccinatiecampagne hepatitis B risicogroepen' worden homo- en biseksuele mannen, druggebruikers en prostituees uitgenodigd voor gratis vaccinatie tegen hepatitis B. In opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt de vaccinatiecampagne door GGD Nederland gecoördineerd in samenwerking met Schorer, Soa Aids Nederland en het Trimbos-instituut. Op 1 november 2007 loopt de vaccinatiecampagne 5 jaar, dan zijn meer dan 80.000 deelnemers gevaccineerd.

Lees meer over: gratis hepatitis B vaccinatiecampagne.