Gemeente Barneveld


Verkeer Hoofdstraat Voorthuizen tijdelijk via noodweg

Het verkeer op de Hoofdstraat in Voorthuizen moet met ingang van deze week gebruik maken van een noodweg. Dat is nodig, omdat een deel van de Hoofdstraat wordt gerenoveerd. Na het Smidsplein en het Bunckmanplein zijn de werkzaamheden aan dít gedeelte van de Hoofdstraat de laatste werkzaamheden van de eerste fase van het Centrumplan Voorthuizen. Het verkeer moet naar verwachting tot en met week 49 van de noodweg gebruik maken.

De werkzaamheden aan het Centrumplan Voorthuizen zijn in september jongstleden van start gegaan. Op dit moment is het Smidsplein klaar en wordt de laatste hand gelegd aan het Bunckmanplein. Voor dit laatste plein was méér tijd nodig, omdat een stenen vloerkleed, Franse lelies en verschillende fonteinen werden aangebracht. Nu wordt gestart met het laatste deel van de eerste fase: de Hoofdstraat tussen de Molenweg en het Bunckmanplein. Omdat het verkeer van de Hoofdstraat gebruik moet blijven maken, is gekozen voor een noodweg aan de noordzijde van de huidige Hoofdstraat. Daarvoor moeten het fietspad en de berm wijken.

Tijdelijke verkeerslichten
De noodweg bestaat uit een puinverharding en is geschikt voor verkeer in één richting. Daarom worden aan de beide uiteinden van de noodweg tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Zo kan het verkeer om-en-om van de noodweg gebruik maken en blijft de Hoofdstraat als verbindingsweg open. Er hoeft dus géén omleiding voor auto's door de achterliggende wijk te worden ingesteld.

Vanwege de noodweg moet voor de fietsers wél een omleiding ingesteld. Immers: de noodweg ligt óp het huidige fietspad. De omleiding voor fietsers wordt met borden aangegeven. Voetgangers aan de noordzijde kunnen, zij het enigszins gehinderd, gebruik blijven maken van het voetpad.

Kruispunt Molenweg-Hoofdstraat afgesloten
De aansluiting Molenweg-Hoofdstraat wordt in deze fase afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer met de bestemming Garderen wordt omgeleid via de Harremaatweg en de Polleveenseweg. Verkeer met de bestemming Terschuur en Putten wordt omgeleid via de Koninginnelaan. Hiervoor wordt een tijdelijk parkeerverbod in gesteld aan de zuidzijde van de Koninginnelaan. Hierdoor bevordert de gemeente de doorstroom.

De eerste fase kan (als alles volgens planning verloopt) in de loop van december klaar zijn. In het voorjaar start de gemeente met de tweede fase van eht Centrumplan Voorthuizen: de omvorming van het kruispunt De Punt in een rotonde.

Barneveld, 30 oktober 2007

Persbericht 07133

Productinformatie Centrumplan Voorthuizen
Mutatiedatum 31/10/2007