Gemeente Leiden
Datum

31 oktober 2007

Gemeente Leiden
Nummer
071031-b
Bureau Communicatie
Stadhuisplein 1
(071) 516 5052
bureaucommunicatie@leiden.nl

Onderwerp
Bijzondere kleurrijke vondst aan de Haarlemmerstraat

Contactpersoon
Floor van Deursen

Telefoonnummer
(071) 516 5138

Bijzondere kleurrijke vondst aan de Haarlemmerstraat.

In een pand aan de Haarlemmerstraat is door de Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Leiden een bijzonder en rijk uitgevoerd rankenplafond ontdekt uit de tweede kwart van de 17de eeuw.

Het pand aan de Haarlemmerstraat 67 wordt verbouwd tot een nieuw winkelpand met daarboven appartementen. Tijdens een eerste bezoek van de stadsbouwhistoricus van Bureau Monumenten en Archeologie werd door gaten in verlaagde plafonds een beschilderd plafond waargenomen. Toen het verlaagde plafond was verwijderd kwam het beschilderd plafond volledig in zicht.

Het is een verfijnde plafondschildering met biezen en dikke ronde ranken in een barokke stijl.
Dit staat ook bekend als de zogenaamde knorpelstijl en is kenmerkend voor het tweede kwart van de 17de eeuw. Dat was ook een tijd waarin het economisch goed ging in de stad Leiden. Omstreeks die tijd is de stad ook enorm uitgebreid. Het gebouw zelf is veel ouder dan de fraaie schildering die dus later is aangebracht toen de eigenaar zijn huis wilde aanpassen aan de toenmalige interieurmode.
Uit nader bouwhistorische onderzoek blijkt dat het gebouw is gebouwd in 1476-1477, dus meer dan 500 jaar geleden. Dit is vastgesteld op basis van dendrochronologisch onderzoek naar de constructie van eikenhout op de verdieping. Dit onderzoek baseert zich op de opbouw van jaarringen van eikenhout. Van dit oude gebouw zijn ook interieurdecoraties zoals muurstijlen en een peerkraalsleutelstuk bewaard gebleven. Dit laatste is, zoals de naam aangeeft, gedecoreerd met een profiel in de vorm van een peer.