Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 02-11-2007

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad, over het standpunt van de ChristenUnie over homoseksualiteit

SLOTBOOM:
Vindt u het vervelend dat de discussie over het gevoelige standpunt van de ChristenUnie over homoseksualiteit er weer is?


BALKENENDE:
U zegt het al: een gevoelig onderwerp. En met een gevoelig onderwerp is het natuurlijk zo dat sommige bepaalde elementen naar voren komen. Ik moet zeggen dat op dit moment ik niet precies kan inschatten hoe de discussie gaat lopen binnen de ChristenUnie. Dat maakt het ook zo lastig om daar op deze manier antwoord op te geven. Want wat deed zich voor? Een mevrouw uit Amsterdam heeft aangegeven hoe zij aankeek tegen de ChristenUnie in relatie tot homoseksualiteit.

SLOTBOOM:
Zij vindt dat ze niet in een bestuurlijke functie mogen komen.


BALKENENDE:
Maar ik heb vandaag toch ook weer een paar andere signaleren gehoord. Iemand die sprak namens het bestuur van de ChristenUnie heeft aangegeven dat mensen met een homoseksuele geaardheid niet geweerd zullen worden in functies. En de heer Rouvoet heeft daar gelijk wat opmerkingen gemaakt. Dus u merkt ook dat dit een discussie is die in de partij zelf gevoerd wordt. En dat is de opmaat naar een bijeenkomst die binnenkort zal plaatsvinden waarin dan ook de ChristenUnie een visie zal moeten etaleren.

SLOTBOOM:
Als je Rouvoet vraagt wat hij ervan vindt, zegt hij inderdaad dat bij de ChristenUnie homoseksuelen niet worden gediscrimineerd. Maar dan is de vervolgvraag: kunnen zij in een bestuurlijke functie zitten? Dan zegt hij telkens dat dat iets is wat tijdens het congres ter sprake komt. Het is 2007. We kunnen toch wel concluderen dat zoiets eigenlijk niet kan in Nederland?


BALKENENDE:
Ik begrijp wel dat de heer Rouvoet zegt: eerst maar eens de discussie in de partij afwachten. Maar de algemene lijn is natuurlijk zo in Nederland dat mensen niet mogen worden gediscrimineerd. Artikel 1 van onze grondwet is juist de anti-discriminatiebepaling. En het feit dat het deze plaats heeft gekregen in de grondwet geeft aan hoezeer wij hechten dat mensen ongeacht hun geloof, hun achtergrond, hun huidskleur, hun seksuele geaardheid aanspraak kunnen maken op dezelfde rechten en dezelfde plichten.

SLOTBOOM:
Dan is er toch maar een conclusie mogelijk, namelijk dat bij elke partij wat voor seksuele geaardheid iemand ook heeft die persoon gewoon een bestuursfunctie moet kunnen vervullen.


BALKENENDE:
Ja, maar goed ik heb vandaag wel begrepen dat nu echt een ander signaal vanuit de ChristenUnie naar voren is gekomen dan van de mevrouw uit Amsterdam. Ik wacht af hoe het debat verder verloopt. Maar ik geef nu aan - Dat is ook mijn taak. Het is niet mijn taak als premier om mij te gaan mengen in de discussie van de ChristenUnie. Dat ligt niet op mijn weg - hoe het algemene rechtskader in Nederland is.

SLOTBOOM:
En dan kan de conclusie eigenlijk maar een kant op wijzen, namelijk dat dat gewoon niet aan de orde kan zijn dat mensen uit bestuursfuncties worden geweerd.


BALKENENDE:
Ik neem ook aan dat mensen in de ChristenUnie...Want het is een volwassen politieke partij die ook de rechtsorde in Nederland wil respecteren. We zullen zien wat de conclusies zullen zijn bij die partijbijeenkomst.

SLOTBOOM:
U bent nog steeds heel voorzichtig. U kunt natuurlijk ook zeggen als premier: luister eens, de grondwet, het is normaal dat men dat ook in een bestuursfunctie komt. Los van welke partij dan ook.


BALKENENDE:
Ik heb zo-even dacht ik toch mijn woorden heel helder gekozen. We hebben een artikel 1 van de grondwet. Ons rechtssysteem maakt het onmogelijk dat mensen vanwege bijvoorbeeld seksuele geaardheid niet kunnen participeren in bepaalde functies. We hebben een commissie Gelijke Behandeling. Je hebt de rechtswaarborgen in Nederland. Duidelijker kan ik het ook als premier niet zeggen. Wat nu de ChristenUnie zelf betreft, men zal zelf een conclusie moeten trekken. En in de afgelopen tijd zijn er tal van partijpolitieke discussies geweest. En ik zie ook de gevoeligheid van het onderwerp. Tegelijkertijd zijn dat conclusies die in een partij zelf zal moeten trekken. En wat ik heb gezegd is het algemene kader. Volgens mij zit er geen woord Spaans bij.

SLOTBOOM:
U heeft ongetwijfeld ook met Rouvoet erover gesproken vandaag?


BALKENENDE:
We hebben het natuurlijk even gehad over het feit dat dit onderwerp in het nieuws is. Maar u heeft ook al gezien dat de heer Rouvoet zelf opmerkingen heeft gemaakt, maar ook dat er signalen zijn gekomen vanuit de partij zelf. En dat zijn denk ik toch wel belangrijke bouwstenen voor het debat in de partij.

SLOTBOOM:
Zegt u dan ook tegen Rouvoet: let wel even op, want dit is potentieel iets dat vervelend kan worden?


BALKENENDE:
Maar het is natuurlijk niet gebruikelijk dat een premier gaat praten over contacten met afzonderlijke bewindslieden. Dat geldt ook voor dit interview.

SLOTBOOM:
Maar de strekking zal ongetwijfeld zijn datgene wat u net heeft...


BALKENENDE:
Dat zijn allemaal uw interpretaties. Ik vertel gewoon niet over de contacten die ik met bewindslieden heb. Dat is maar goed ook.

SLOTBOOM:
Tot slot, er was een onderzoek van de EO vandaag. En daaruit bleek dat tweederde van de lokale voorzitters van de ChristenUnie er toch echt anders over denkt. Schrikt u eigenlijk als u zo'n bericht hoort?


BALKENENDE:
Dit onderstreept de gevoeligheid van dit onderwerp. Dat zei ik al eerder in dit gesprek. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe de interne discussie verder zal gaan. Wat op een gegeven moment met peilingen of commentaar, dat zie je elke dag wel weer. Daar schrik ik niet van. Ik ben gewoon oprecht benieuwd hoe straks het debat verder in de partij zich zal gaan ontwikkelen, wat de uitkomsten zullen zijn. En dan zal moeten blijken wat de uiteindelijke positiebepaling is, wetend dat ook de ChristenUnie heeft te maken met de Nederlandse rechtsorde. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, MT)