Nieuw-Vlaamse Alliantie


Is SP.A voor of tegen staatshervorming? (04/11/07)

De N-VA wijst op de tegenstrijdigheid tussen het discours van Vlaams minister Frank Vandenbroucke en uitspraken van zijn vorige en huidige partijvoorzitter aangaande de staatshervorming. Bovendien is de timing van zijn persoonlijke aanval op Bart De Wever nogal doorzichtig en getuigt de manier waarop niet van politieke moed.

Vlaams SP.A-minister Vandenbroucke stelt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever verantwoordelijk is voor het niet realiseren van een staatshervorming omdat hij een anti-socialistische regeringscoalitie op poten brengt. De uitspraak verbaast enigszins omdat de SP.A meteen na de verkiezingsnederlaag van 10 juni zelf elke federale regeringsverantwoordelijkheid afwees en besloot aan de kant te gaan staan.
Bovendien stelden de vorige én de huidige voorzitter van de SP.A recent dat ze niet geïnteresseerd zijn in een staatshervorming. Vande Lanotte verwees de door het Vlaams parlement in 1999 goedgekeurde resoluties van de hand: Nu zijn we 8 jaar na de goedkeuring van die resoluties. De wereld is veranderd, maar de verlichting is blijkbaar nog niet echt doorgedrongen bij de Vlaamse beweging (Het Nieuwsblad, 8 juni 2007 ). En ook aan Franstalige kant wees de PS een staatshervorming af.
De N-VA stelt met genoegen vast dat de SP.A zich bij monde van Frank Vandenbroucke nu toch als een voorstander van een staatshervorming out. De N-VA hoopt dat de SP.A haar eensgezindheid zal herwinnen en politieke verantwoordelijkheid zal opnemen wanneer in het federaal parlement een 2/3de meerderheid vereist is voor de volgende stap in de staatshervorming.

Het verbaast de N-VA dat Frank Vandenbroucke zich nu pas net vóór de communautaire week-van-de-waarheid - zorgen maakt over de imagoschade die de columns van Bart De Wever de Vlaamse beweging bezorgen: Bart De Wever schrijft immers sinds 2004 columns. Daarmee investeert de N-VA-voorzitter in het democratisch debat in Vlaanderen. Een column is een genre waarin de auteur spits en uitdagend zijn persoonlijke mening ventileert. Wie niet kan omgaan met dit genre hoeft ze niet te lezen. Op basis van een erg selectieve bloemlezing van die columns Het proces Bart De Wever organiseren is alleszins intellectueel oneerlijk. Vlaams minister Frank Vandenbroucke stelt nog meer teleur door een interview te verkiezen boven een tegensprekelijk debat met het levend onderwerp van zijn betoog.

Auteur:
N-VA
Bart De Wever, algemeen voorzitter N-VA