Gemeente Rotterdam

Nr. 45
2 november 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 4 t/m 11 november 2007

Wethouder Kriens aanwezig bij afsluiting informatiemiddag voor diabetes bij Turken Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) is zondag 4 november om 17.00 uur aanwezig bij de afsluiting van de informatiemiddag over diabetes (suikerziekte) bij Turken. Deze bijeenkomst is van 13.00 tot 19.00 uur in 'Pier 80', Rosener Manzstraat 80, wordt georganiseerd vanuit van het project 'Diabetesvoorlichting aan Turken en Marokkanen' door RPCP Rijnmond in samenwerking met de DVN afdeling Rotterdam en omstreken. Het is de laatste bijeenkomst van de reeks. Diabetes mellitus (suikerziekte) is een chronische ziekte die niet te genezen is en komt aanzienlijk vaker voor onder Turken / Marokkanen. Eetgewoonte en leefstijl spelen bij deze ziekte een belangrijke rol. Daarom is het van groot belang dat er voorlichting over diabetes wordt gegeven. (Voor meer informatie: RPCP Rijnmond, beleidsmedewerker allochtonenbeleid, Leyla Koseoglu, tel. 010 - 467 05 22)

Burgemeester Opstelten en wethouder Kaya naar conferentie Integrating Cites Burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) gaan op maandag 5 november deelnemen aan de conferentie Integrating Cities II, in Milaan. De eerste conferentie heeft vorig jaar plaatsgevonden in Rotterdam geïnitieerd door de Europese Commissie en Eurocities. Het is een serie van conferenties waarbij integratie vraagstukken in Europees verband besproken worden. (Voor meer informatie: afdeling Bestuurlijke, Juridische en Internationale Zaken, Chris de Lange, tel. 06 - 53 94 68 49 of www.integratingcities.it)

Wethouder Geluk deelt schoolbroodje 'Jumpy' uit
Maandag 5 november deelt Jeugdwethouder Leonard Geluk om 10.00 uur op basisschool de Wissel, Spoorweghaven 174, het schoolbroodje 'Jumpy' uit. Graanverwerker Meneba heeft Rotterdamse basisscholen benaderd om een gezond alternatief te bieden als het gaat om tussendoortjes op school. Hieruit is het schoolbroodje ontstaan. Bakker Uljee zorgt voor de productie van 'Jumpy', zoals het broodje heet. Het is gezond door de toevoeging van vezels, vitaminen en mineralen en het lage vetgehalte en weinig calorieën. Veertien basisscholen op Rotterdam Zuid doen de komende week met een proef om te kijken hoe leerlingen en hun ouders het broodje vinden. (Voor meer informatie: Marian Mulder, Jeugd, Onderwijs en Samenleving, tel. 06 - 51 91 52 38)

Wethouder Baljeu opent Stadswinkel Delfshaven
Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) opent maandag 5 november, samen met portefeuillehouder Cies de Theije, om 11.00 uur de Stadswinkel in Delfshaven aan de Looiershof 1. Stadswinkel Delfshaven is de achtste Rotterdamse stadswinkel, van de in totaal 13 stadswinkels die de gemeente Rotterdam in 2007 en 2008 opent. Dit betekent dat burgers en ondernemers meestal nog maar naar één plek in de stad hoeven te gaan om zaken met de gemeente te regelen. De gemeente Rotterdam verbetert haar dienstverlening aan burgers en ondernemers door de kanalen waarlangs producten en diensten worden verkregen beter op elkaar af te stemmen. (Voor meer informatie: Communicatie Deelgemeente Delfshaven, Ellen Gouweloos, tel. 010 - 425 06 01)

Burgemeester Opstelten opent Europort Maritime
Burgemeester Ivo Opstelten opent op dinsdag 6 november om 9.30 uur de Europort Maritime in Ahoy Rotterdam. De internationale Maritieme vakbeurs wordt van 6 t/m 9 november gehouden. De komende editie legt de nadruk op de expertise die in de Nederlandse maritieme cluster aanwezig is: complex shipbuilding. Hiermee sluit Europort Maritime aan bij de steeds groeiende tendens van wereldwijde oriëntatie naar de meest voordelige locaties voor bouw en afbouw van schepen. Denk aan het bouwen van shortsea sleepboten, patrol vessels, mega-yachts, baggerschepen, offshore suppliers, zwaar transportschepen en high performance binnenvaartschepen. (Voor meer informatie: Ahoy Rotterdam, Heidi Leeuwangh, tel. 010 - 293 31 43)

Wethouder Kriens overhandigt dichtbundel '100 schrijvers op de Oscar Romeroschool' aan schrijver Jacques Vriens Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) overhandigt dinsdag 6 november om 14.45 uur de dichtbundel '100 schrijvers op de Oscar Romeroschool' aan schrijver Jacques Vriens op de Oscar Romeroschool, Isaac Hubertstraat 151 te Rotterdam. Vriens is de 100e schrijver die optreedt op de Oscar Romeroschool. Om 14.00 uur leest hij voor aan 100 kinderen. Enkele kinderen lezen hun zelfgeschreven gedicht uit de bundel voor. Alle aanwezige kinderen en sponsors ontvangen een bundel. Er is geen basisschool in Nederland waar al 100 schrijvers kwamen. (Voor meer informatie: Oscar Romeroschool, Paul Vierboom, tel. 010 - 412 73 18)

Wethouder Geluk bezoekt stichting Plons
Op woensdag 7 november bezoekt wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) om 9.30 uur de schoolzeilactiviteiten van stichting Plons op het terrein van de Rotterdamse Watersport Vereniging (WSVR), Lange Pad 27, Rotterdam. Stichting Plons laat sporters met en zonder beperking met elkaar optrekken door samen een dag te gaan zeilen. Alle begeleiding wordt gedaan door vrijwilligers. Woensdag gaan leerlingen van VSO "De Hoge Brug" zeilen. (Voor meer informatie: www.stichtingplons.nl of Gerben Lems, tel. 06 - 28 22 71 64)

Wethouder Kriens spreekt op Congres voor Openbare Gezondheidsregeling Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) spreekt woensdag 7 november van 10.15 - 14.45 uur op het congres van NCOG, Meeting Plaza Utrecht. Het Nederlandsch (NCOG) is een 111 jaar oude onafhankelijke vereniging met o.a. gemeenten, provincies en koepels van zorg en onderzoekinstellingen als lid. De Vereniging organiseert jaarlijks een congres op vooral het terrein van de openbare gezondheidszorg (public health). Dit congres gaat over de positie van de GGD "verscheurd tussen rijk en gemeente of juist sterke schakel". (Voor meer informatie: NCOG, Marleen Blom, tel. 070 - 349 51 94)

Wethouder Kriens spreekt op het Congres Kindermishandeling Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) spreekt woensdag 7 november van 12.00 - 13.00 uur op het Congres Kindermishandeling in Aristo, Teleportboulevard 100, Amsterdam. Zij zal ingaan op het onderwerp: Betere preventie en aanpak van kindermishandeling door meldplicht. (Voor meer informatie: Leids Congres Bureau, Irene van Baalen, tel 071 - 514 82 03)

Wethouder Geluk opent tentoonstelling "Breed, Breder, Breedst" Op woensdag 7 september opent Jeugdwethouder Leonard Geluk om 16.00 uur de tentoonstelling "Breed, Breder, Breedst" in het Nationaal Onderwijsmuseum, Nieuwmarkt 1a, Rotterdam. In deze tentoonstelling komen de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van brede scholen in Nederland aan bod. Dit wordt in beeld gebracht door middel van films, maquettes en historisch materiaal. Naast de tentoonstelling worden er het komende jaar in samenwerking met AIR, (Architectuur Instituut Rotterdam), excursies, debatten, workshops én een prijsvraag voor architecten om de brede school van de toekomst te ontwerpen georganiseerd. (Voor meer informatie: www.onderwijsmuseum.nl, Petra Reijnhoudt, tel. 06 - 3414 48 99)

Wethouder Kriens opent Sonorconferentie 'Lust om te winnen in de wijken' Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) opent donderdag 8 november van 12.00 uur de werkconferentie 'Lust om te winnen in de wijken' in Arminius, museumpark 3. De conferentie sluit aan op het nieuwe elan voor de wijkaanpak dat binnen en buiten Rotterdam opbloeit. In het Rotterdams collegeprogramma en vanuit het Rijk is veel aandacht voor de stedelijke wijken, bovendien biedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning nieuwe openingen. (Voor meer informatie: Sonor, René van der Voorn, tel. 010 - 265 27 37)

Burgemeester Opstelten opent symposium Architectuur 2.0 Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 9 november om 9.30 uur het symposium Architectuur 2.0 - The Destiny of Architecture. Zes bekende Nederlandse architecten spreken zich uit over de toekomst van de architectuur, de stad en de stedenbouw. Verder wordt gesproken over de opgave waarvoor architectuur geschikt is, de rol die architectuur kan spelen, de antwoorden die architectuur kan bedenken. Dit alles heeft een bijzondere betekenis in een stad als Rotterdam, die de architectuur heeft uitgeroepen tot kernelement van haar identiteit, maar tegelijkertijd worstelt met het vinden daarvan. Enkele jonge, veelbelovende architecten krijgen de gelegenheid zich kort en bondig te presenteren. De organisatie ligt in handen van het Nederlands Architectuurinstituut. Locatie: De Doelen, Schouwburgplein te Rotterdam. (Voor meer informatie: Nederlands Architectuurinstituut, dhr. M. de Vletter, tel. 010 - 440 12 42)

Wethouder Karakus opent het Woon Informatie Centrum Hoek van Holland
Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) opent vrijdag 9 november om 12.30 uur het Woon Informatie Centrum Hoek van Holland, in het EXPO centrum, aan de Koningin Emmaboulevard 5. Met de opening kondigt de wethouder de start aan van de samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, deelgemeente Hoek van Holland, een bankinstelling en vrijwel alle plaatselijke makelaars. De gemeente benadert ook nog projectontwikkelaars om deze samenwerking te versterken. De samenwerking komt voort uit de intentie om bestaande en potentiële bewoners van Hoek van Holland welkom te heten en te informeren over de (woning)bouwplannen, die onder regie van de gemeente en deelgemeente worden ontwikkeld. (Voor meer informatie: Deelgemeente Hoek van Holland, Yvonne van Ham, tel. 06 - 22 98 30 98)

Wethouder Kriens opent openingscongres van de Week van de Chronisch Zieken Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) opent vrijdag 9 november van 14.40 uur het openingscongres van de week van de Chronisch Zieken dat in het WTC, Beursplein 37 in Rotterdam wordt gehouden. Tijdens het congres zullen in de workshops wensen voor maatregelen/actie geformuleerd worden om het zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte of handicap te bevorderen. (Voor meer informatie: Stichting Week van de Chronisch Zieken, Bert de Groot, tel. 010 - 436 67 99)

Wethouder Harbers geeft startschot pilot walstroom Maashaven Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) is op vrijdag 9 november om 15.15 uur aanwezig bij de start van de pilot walstroom in de Maashaven. De walstroomvoorziening is de eerste moderne elektriciteitsaansluting voor de binnenvaart in de Rotterdamse haven. Het onderzoeken en aanleggen van walstroomvoorzieningen voor de binnenvaart is een maatregel uit het Rotterdamse Actieprogramma Lucht (RAL). Door in stedelijke havengebieden walstroomaansluitingen te realiseren vermindert lokaal de uitstoot van NOx en fijnstof. De proef zal uitwijzen of er nog meerdere contactpunten zullen volgen, zowel voor de binnenvaart als voor de zeevaart. (Belangstellenden kunnen zich aan melden bij: afd. communicatie Havenbedrijf Rotterdam NV, Tie Schellekens, tel. 010 - 252 32 49)

Wethouder Kriens gastspreker bij 'De kracht van vrouwen aan het werk!' Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) is vrijdag 9 november van 15.45 tot 17.30 uur gastspreker bij Zonta Film Dag 2007 'De kracht van vrouwen aan het werk!' , theater Lantaren/Venster Gouvernestraat 133, Rotterdam. De Serviceclub Zonta Rotterdam aan de Maas heeft hoger opgeleide allochtone vrouwen die klaar zijn voor de arbeidsmarkt, maar nog geen passend werk hebben gevonden een steuntje in de rug gegeven. (Voor meer informatie: Zonta Rotterdam aan de Maas, Arita E Fibbe, tel. 010 - 422 13 25)

Wethouders Baljeu en Kriens introduceren Parkeerpas Mantelzorg Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) en wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) introduceren zaterdag 10 november, rond 13.00 uur de Parkeerpas Mantelzorg, in het WTC aan het Beursplein 37. De pas is een parkeervergunning en is bedoeld voor chronisch zieken, gehandicapten of hulpbehoevenden met een CIZ-indicatie, die hiermee hun mantelzorgbezoek met de parkeerpas voordelig kunnen laten parkeren. Vanaf deze dag, de Dag van de Mantelzorg, kunnen mensen met een CIZ-indicatie of hun gemachtigde de pas aanvragen. De Parkeerpas Mantelzorg is onderdeel van een breed ondersteuningspakket waarmee de gemeente Rotterdam mantelzorgers wil bijstaan. Mantelzorg is zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. (Voor meer informatie: Communicatie Stadstoezicht, Dixie Hoek, tel. 010 - 890 22 89)

Wethouder Bolsius geeft startschot herinrichting Spoor- en Provenierssingel Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) en Portefeuillehouder Ahmed Harika (deelgemeente Noord) onthullen zondag 11 november om 14.00 uur het billboard op de kop van de Spoorsingel. De onthulling van het billboard is gelijk het startmoment van de voorbereidingen voor de herinrichting van de Spoor- en Provenierssingel. De aanpak van deze singels maakt deel uit van het Singelplan Rotterdam, waarin de noodzaak van het opknappen van de Rotterdamse singels werd vastgesteld. Het zijn belangrijke groene en beeldbepalende delen van de stad. Nadat een aantal singels op noord én op zuid zijn aangepakt is het nu de beurt van de Spoor- en de Provenierssingel. De uitvoering hiervan vindt in nauw overleg plaats met de ontwikkeling van het nieuwe Centraal Station en de daarbij behorende buitenruimte. (Voor meer informatie: dS+V, Wilma de Vries, tel. 010 - 489 57 71)

En verder.
opent burgemeester Ivo Opstelten op vrijdag 9 november om 17.30 uur het nieuwe kantoor van de Lyondell Chemical Company, gelegen aan het Weena 737 (Groothandelsgebouw - ingang op de hoek naast ingang C). Lyondell is een internationale producent van chemicaliën en kunststoffen, een raffinadeur van zware, sterk zwavelhoudende aardolie en een belangrijke producent van brandstoffen. (Voor meer informatie: Lyondell Chemical Europe, mevr. S. Jurczik, tel. 010 - 275 56 77)

opent wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) op zaterdag 10 november om 13.00 uur het Dierengezondheidscentrum aan de Sliedrechtstraat 28-30 in Pendrecht. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met het project economische kansenzones. Het project richt zich op de verbetering van het vestigingsklimaat voor ondernemers. (Voor meer informatie: Dierengezondheidscentrum, Anita Koers, tel. 06 - 29 39 23 65)

noot voor de redactie/