52 Weken per jaar week van het luisterboek bij Dedicon


Dedicon is al 50 jaar producent van luisterboeken

GRAVE AMSTERDAM RIJSWIJK, 20071104 -- Dedicon voor grenzeloos lezen is al 50 jaar actief in de wereld van luisterboeken, luisterkranten en luistertijdschriften. "Wij produceren al bijna 50 jaar luisteruitgaven voor mensen met een leeshandicap," aldus Dedicon voorlichter Corné Kremers. "Maar ook voor mensen zonder leeshandicap hebben we sinds kort wat te bieden."

In februari 2008 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste gesproken krant voor blinden en slechtzienden verscheen. "In deze 50 jaar is er heel veel veranderd rond de lectuur voorziening voor mensen met een leesbeperking." Dat zegt Corné Kremers van Dedicon. "Niet alleen hoe we nu produceren is totaal anders dan toen, maar ook de collectie, onze klanten en wat en vooral hoe men het wil lezen is niet te vergelijken met 50 jaar geleden."

Kremers doelt daarmee op het grote aanbod aan luisterboeken, luisterkranten en luistertijdschriften. "De eerste gesproken krant 50 jaar geleden was een verzameling van artikelen uit verschillende gedrukte kranten. Tegenwoordig maken we van ruim 300 gedrukte tijdschriften en kranten luisterversies. Variërend van Margriet en Libelle tot Elzevier, Voetbal International en zelfs de playboy hebben we als luisteruitgave." Daarnaast is er een collectie van 60.000 luisterboeken en groeit deze jaarlijks met zo'n 1500 titels.

De eerste luisterboeken werden op spoelen voor op de bandrecorder verstuurd en later op cassettebandjes. Corné zegt: "Tegenwoordig staat alles op een Daisy CD. Dat is een soort MP3 formaat waardoor er 40 uur gesproken woord op 1 CD past." Ook demonstreert Kremers de webbox. Dat is een kastje waarmee via het internet, maar zonder computer, naar boeken, kranten en tijdschriften geluisterd kan worden. "Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheid om via deze webbox een dagelijks gesproken krant aan te bieden."

Sinds enkele jaren merkt Dedicon een explosieve groei in klanten met dyslexie. "Vooral onze luisterversies van school en studieboeken zijn voor scholieren en studenten met dyslexie een perfecte ondersteuning bij hun opleiding. Daarom hebben we een speciale website www.dedicon-educatief.nl waar iedereen met dyslexie meer informatie kan vinden over het geen wij te bieden hebben en boeken kan bestellen."

Maar ook mensen zonder een leeshandicap hebben de laatste jaren de weg naar Dedicon gevonden. "Luisterboeken winnen aan populariteit en daarom hebben we in september de webshop www.lecticus.nl geopend. Daar kan iedere liefhebber van luisterboeken terecht en naast boeken ook hoorspelen en hoorcolleges downloaden."

Volgens Kremers is luisteren naar boeken en tijdschriften al lang niet meer alleen voor mensen met een leeshandicap. "Het is voor iedereen prettig om bijvoorbeeld tijdens de afwas of in bad of in de auto naar lectuur te luisteren. Dat zie je ook aan de opdrachten die we krijgen van bijvoorbeeld gemeenten, banken en zorgverzekeraars. Van hun informatiemateriaal maken we ook luisterversies die zij op CD of via hun eigen website aanbieden."





Ingezonden persbericht