Ingezonden persbericht


De marathon van New York met astma

My NY marathon: ter inspiratie voor de 500.000 astmapatiënten in Nederland

4 november - "Op een gegeven moment dan weet je het. Dan voel je het. Dan besef je dat je het gewoon gaat halen! De marathon! Ruim 42 zware kilometers. Wie had dat ooit gedacht: Ik heb astma. Daarom heb ik mezelf lang als patiënt in de hoek gezet. Maar met deze prestatie ga ik mezelf én de rest van de wereld laten zien dat je ook met een chronische longziekte grenzen kunt verleggen!", zegt deelnemer Karin de Bie uit Heerlen.

Vandaag, zondag 4 november, lopen 25 mensen met astma de marathon van New York. Zij werden geselecteerd uit ruim 200 aanmeldingen en begonnen eind maart met elkaar aan een intensief trainingstraject van My NY marathon. Wat hen bindt is dat ze willen laten zien dat je als astmapatiënt niet bij de pakken neer hoeft te zitten. Anita van Donselaar uit Veenendaal: "Als kind heb ik heel wat ziekenhuizen van binnen gezien. Vroeger moest je vooral rustig aan doen. Nu denkt men daar anders over. Met astma kun je zelfs topsport bedrijven. Dat ga ik maar mooi bewijzen vandaag! En dat terwijl ik hiervoor eigenlijk helemaal geen loper was...”

Hoewel het er naar uitziet dat iedereen de marathon uitloopt vanmiddag in New York, komt die prestatie niet aanwaaien. De 25 lopers moesten er wel iets voor over hebben. De lopers trainden volgens schema's en onder begeleiding van sportarts Guido Vroemen. "Aan het eind stonden er duurlopen van ruim drie uur op het schema. Dat kun je niet meer 'even tussendoor' doen, daar moet je je leven op inrichten. Niet alleen veel trainen, maar ook goed eten en veel uitrusten. Dat gaf gasttrainer en voormalig marathonkampioen Gerard Nijboer ons mee.", aldus deelnemer Joost Schuit uit Utrecht. "Verder hebben we ook nog mogen trainen met Marti ten Cate, Wim Verhoorn en wereldkampioene Lornah Kiplagat. Schuit: "Heel bijzonder, trainen met zo'n topper. Ik wist niet eens dat zij óók astma heeft."

Olympisch longarts Shelley Overbeek hield in de gaten of hun medicatie optimaal was afgestemd op hun gezondheid. "Omdat je zó veel vraagt van je lijf kom je er niet mee weg om een verkoudheid te negeren of maar te accepteren dat je je een paar dagen rot voelt na een dag met veel pollen in de lucht. Het is voor deze groep mensen belangrijk om hun astma heel precies in beeld te brengen en de medicatie daar op aan te passen. En om onmiddellijk alert te reageren op infecties en allergische klachten. Dan hoeft astma geen belemmering te zijn om een topprestatie neer te zetten."

Aan de start van de marathon is astma echter eigenlijk geen onderwerp van gesprek meer. Dave Brill uit Lelystad: "Ik ben nu zo fit dat mijn astma nauwelijks meer een beperkende factor is. Grappig hoor, aan het begin hadden we het er regelmatig over: Hoe is het met je astma? Nu hebben we vooral last van het zware trainingsschema. Toch goed om eens te bedenken waar we vandaan zijn gekomen: van patiënt tot sporter met astma!"

AstraZeneca, initiatiefnemer van de campagne astma altijd anders, en fabrikant van onder andere astmamedicatie is hoofdsponsor van My NY marathon. Woordvoerder Roeland van der Heiden: "AstraZeneca staat voor 'echt verschil maken voor de gezondheid van patienten. Dat gaat veel verder dan de productie van geneesmiddelen. Daarom verzorgen we ook nascholingen aan artsen en ondersteunen we patiënten bij het goed omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld via www.astma altijd anders.nl en door My NY marathon te steunen.

NOOT VOOR DE REDACTIE -