Digitale Gemeente Houten



Zorg om minderjarige kinderen aanleiding tot vragen

zondag 4 november 2007 - Bron: PVDA Houten

Uit de media en berichten van inwoners binnen de Gemeente Houten blijkt dat er een zorgwekkende situatie is ontstaan voor drie minderjarige kinderen binnen de gemeentegrenzen. PvdA Raadslid Jocko Rensen vindt de ontwikkelingen zorgelijk. "Dit maakt ons bewust dat dit soort situaties zich ook voordoen in Houten".

Rensen schrok van de informatie in de diverse media. Navraag bevestigde de beschikbare informatie..
Los van de inhoudelijke zaak waarin de gemeente en het gezin Nicolich verwikkeld zijn, vindt Rensen dat de kinderen in deze situaties de noodzakelijke zorg en aandacht verdienen.

In de media is inmiddels ook een reactie te vinden van Bureau Jeugdzorg.

Ook Bureau Jeugdzorg vraagt de rechter om begrip. ,,De gemeente Houten kan mensen niet vanachter een computerscherm laten verdwijnen en zeggen: als het niet goed gaat met de kinderen moet Jeugdzorg ze maar uit huis plaatsen! Monique A Campo spreekt rechter Wijna geëmotioneerd toe. ,,Bureau Jeugdzorg wil en kan dat niet. Wij willen er alles aan doen om dit gezin bij elkaar te houden. eind citaat AD/UN.

Rensen is van mening dat alles gedaan moet worden om het welzijn en de zorg voor minderjarige kinderen te waarborgen, dus ook voor deze kinderen.

Om in deze situatie maar ook in vergelijkbare situaties duidelijkheid te verkrijgen, heeft de PvdA besloten, schriftelijke vragen te stellen aan het College van Burgemeester en Wethouders;
1. Onderneemt het college momenteel actie om de kinderen in het gezin Nicolich, zorg en opvang te bieden? Zo ja, welke actie en op welke termijn wordt deze ondernomen? Zo nee, wat is de motivatie en verantwoording hiervoor?

2. Hoe gaat het college om met de zorg en opvang van minderjarige kinderen, in situaties zoals deze waarin overgegaan wordt tot huisuitzetting of ingrijpen n.a.v. overtreding op basis van artikel 2.1.7 lid 1 van de APV?

3. Is het college het met de PvdA van mening dat alles gedaan moet worden om het welzijn en de zorg voor minderjarige kinderen te waarborgen? Zo ja, hoe ziet het college haar rol in situaties waarin ingrijpen en/of actie gewenst is?

4. In hoeverre is er oplossing van en/of samenwerking te verwachten met bureau Jeugdzorg? In de media kunnen we al langere tijd lezen over de wachtlijsten en problematiek waarmee Bureau Jeugdzorg te kampen heeft. Hoe kan de gemeente Houten in noodgevallen hierop aanvullende actie ondernemen?

5. Wordt er beleid ontwikkeld of zijn er beleidsinstrumenten die kinderen in kritieke zorgsituaties beschermen tegen misstanden, huisvesten en helpen zich staande te houden en te ontwikkelen in de samenleving? Wanneer kunnen we dit tegemoet zien?