Ingezonden persbericht

- PERSBERICHT -

Yo! Opera Festival 2007 kent geslaagde editie

Utrecht was vijf dagen lang het hart van de jeugdopera. Van 31 oktober tot 4 november was het Yo! Opera Festival in de stad. Met programma niet alleen in het stadscentrum, maar ook in de wijken Kanaleneiland, Overvecht en daarbuiten kon Utrecht niet om het festival heen.
4.600 mensen ervoeren jeugdopera op de multidisciplinaire manier zoals Yo! Opera het presenteert. En dat niet alleen: deze 4.600 bezoekers waren de onmisbare schakel en maakten samen met o.a. de zangers en componisten het Yo! Opera Festival tot een topeditie. Programmamakers en festivalorganisatie kijken terug op een geslaagd festival.

Het Yo! Opera Festival startte woensdag 31 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht met de Nederlandse première van de voorstelling Het Dappere Snijdertje, van het Oostenrijkse Wiener Taschenoper. Voorafgaand aan deze voorstelling vond in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg de officiële opening plaats waarin o.a. artistiek directeur van Kosmopolis, Rachida Azough, sprak over wat voor haar creativiteit betekende in haar kinderjaren: 'Curiosity saved me.' Het is dezelfde nieuwsgierigheid waar Yo! Opera de jeugd mee aanspreekt en waarmee zij tracht hun creativiteit aan te wakkeren. Iets wat deze festivaleditie zeker gelukt is!

Een van de hoogtepunten op zaterdag was De Operaflat. Achter 25 voordeuren in een flat in Overvecht vond een mini-opera plaats. Teksten geschreven door kinderen tussen de 7 en 12 jaar van de Openbare Basisschool Overvecht hoorden daar hun eigen miniopera gezongen worden door professionele operazangers. Met meer dan 500 bezoekers kende De Operaflat drukke galerijen en kwamen mensen niet alleen enthousiast de flat weer uit, maar ook verwonderd, blij en soms zelfs verbaasd. Er was iets gebeurd op die galerij!

Het Yo! Opera Festival heeft in de afgelopen vijf dagen laten zien dat opera verder gaat dan de noten alleen. Het gaat ook over de context. De context van de stad en hoe opera zich in die stad beweegt. En in geval van Yo! Opera; hoe jeugdopera zich beweegt. De geluiden van de stad, de stem van het kind. En niet alleen de vocale stem, maar ook datgene wat gehoord moet worden (zoals de teksten van De Operaflat) of datgene wat een voorstelling op het Delta Collega tot een succes maakt (de jongeren die een belangrijke stem hebben in de productie van Wild Dreams, niet alleen muzikaal maar ook in de vorm van gastheerschap). Saskia van de Ree, zakelijk leider van Yo! Opera zegt na afloop: 'Ik heb jongeren van Delta College zien veranderen van kinderen in de massa tot zelfstandige individuen die verantwoordelijkheid namen voor wat er gebeurde in hun school. Ze zijn trots op wat ze gedaan hebben.'
Een van de vele hoogtepunten van het festival was speech over de noodzaak van creativiteit die Peter Sellars, een van 's werelds beste operaregisseurs, per videobrief uitsprak. Maar ook de De Zingende Stad is een highlight van het festival. Een multimediaal concept dat nog volop in ontwikkeling is. Tijdens het festival bleek hoeveel potentie in het concept van De Zingende Stad zit. Dat kan ertoe leiden dat bij de volgende editie van 2009 interactieve opera gemaakt wordt van de 'zangsporen' die zijn reeds zijn achtergelaten en nog steeds zijn toe te voegen op www.dezingendestad.nl.
Yo! Opera heeft laten zien dat opera heel dichtbij kan zijn en helemaal geen ver-van-je-bed-show is. Yo! Opera maakt jeugdopera toegankelijk. Iedereen kan meedoen en het daardoor gewoon ervaren! Zoals een moeder van een jongetje van de Basisschool Overvecht zei: 'Door hem mee te laten doen aan het project De Operaflat is mijn zoon trots op wat hij heeft gedaan en hij is opener geworden!'
Yo! Opera is dan ook een festival dat als geen ander laat zien dat opera niet alleen over zingen gaat. Bij Yo! Opera draagt het publiek (en de reactie daarvan), de locatie, de componist en ja, zelfs de hele wijk waarin het gebeurt bij aan het succes van het programma. Juist die samenwerkingen maken Yo! Opera.

Yo! Opera heeft ook deze festivaleditie veel nieuwe mensen nieuwsgierig gemaakt naar opera. Het heeft onder andere geleid tot een samenwerking met het Delta Collega. Leerlingen van deze VMBO school gaan samen met professionele makers een nieuwe opera maken voor de eerste lustrumeditie van het festival in 2009 zelf een nieuwe opera maken. Daar wordt morgen al mee begonnen!

www.yo-opera.nl

- EINDE PERSBERICHT -

()

Foto's van het festival zijn te downloaden van www.het-monumentale.nl/downloads.php

foto 0237 is : De verliefde kappers
tekst Mirjam (8 jaar)
muziek Kees van der Meer
Zang: Judith Bouma en Heike Jacob

foto 075 is : de blije neef
tekst Marwan (9 jaar)
muziek Lucas Wiegerink
Zang: Amber Breunis

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

M: 06 - 4500 8427 - F: 08 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl