Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (15 okt 2007) Het lot van de architectuur - Symposium Architectuur 2.0 op vrijdag 9 november in De Doelen in Rotterdam

Het komt zelden voor dat zoveel kennis, talent en ambitie in de Nederlandse architectuur samenkomt op dezelfde tijd en dezelfde plaats: op vrijdag 9 november vindt in De Doelen in Rotterdam het symposium `Architectuur 2.0 - The destiny of architecture' plaats. De architecten Wiel Arets, Ben van Berkel, Francine Houben, Rem Koolhaas, Winy Maas en Willem Jan Neutelings zullen zich uitspreken over de toekomst van de architectuur, de stad en de stedenbouw; een toekomst die onvermijdelijk is, en dus een kans is die nu gegrepen moet worden.

Veranderende positie
De architect heeft tegenwoordig niet meer dezelfde positie in het bouwproces als vroeger. Het werk van de architect wordt steeds meer beïnvloed door voorwaarden als financieringsmodellen, eigendomsverhoudingen en nieuwe media. Hoewel deze voorwaarden een belangrijke rol spelen, is de architectuur als medium van onze cultuur tot nu toe intact gebleven. Maar wat brengt de toekomst? Is het lot van de architect nog ondubbelzinnig verbonden met het lot van de architectuur? Is architectuur 2.0 wel het werk van architecten?

Succes
De zes hoofdsprekers hebben zowel nationaal als internationaal grote successen geboekt. Ze vertegenwoordigen een generatie die door deze successen het vermogen in handen heeft om de architectuur naar een volgend plan te trekken. Dit plan zal echter gedragen moeten worden door de volgende generatie architecten, en daarom zullen als intermezzo tussen de sprekers enkele jonge, veelbelovende architecten de gelegenheid hebben zich te presenteren.

Programma
Het symposium wordt geopend door de burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Ole Bouman, directeur van het NAi, zit de dag voor. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland zal een toespraak houden. De dag wordt afgesloten door rijksbouwmeester Mels Crouwel. Na het symposium verschijnt een boek met verslag van de lezingen van de sprekers. Meer informatie over het programma, de sprekers en deelname aan het symposium is te vinden op www.architectuurtweepuntnul.nl

Dit symposium wordt in het kader van 'Rotterdam 2007 - City of Architecture' georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut i.s.m. Victor Veldhuijzen van Zanten en onder auspiciën van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).