Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

International expert meeting `Evaluation of productive interactions between science and society'

9 november 2007
9.00 - 17.00 uur

Internationale expert bijeenkomst op het gebied van nieuwe evaluatiemethodieken van onderzoek.

Er vinden veel experimenten plaats waarbij nieuwe evaluatiemethodieken voor de onderzoekswereld worden gebruikt. Helaas wordt over deze experimenten nauwelijks onderling gecommuniceerd en wordt weinig informatie uitgewisseld. De bijeenkomst doet een beroep op de expertise van onderzoekers, beleidsmakers en anderen om kennis en ervaring uit te wisselen, best practices te identificeren en te adviseren over het gebruik en de verdere ontwikkeling van methodieken en governance structuren.

Binnen de onderzoekswereld bestaat een groeiende behoefte aan nieuwe evaluatiemethodieken en -systemen. Evaluatie zou meer dan nu het geval is over de inhoud van het onderzoek moeten gaan en daarmee over relevantie en creativiteit van onderzoek. Zo zou meer recht gedaan worden aan de diversiteit aan doelen en activiteiten van onderzoekers en aan de contextuele relaties van het onderzoek. Aan de andere kant willen beleidsmakers weten welk onderzoek het meest bijdraagt aan de kenniseconomie (valorisatie). Zij verlangen van evaluatiesystemen dat die resultaten opleveren waardoor onderzoek op nationaal niveau kan worden vergeleken. Zij willen daarom juist een set van relatief eenvoudige indicatoren, om op basis daarvan allocatie besluiten te kunnen nemen. Dit dilemma is het centrale thema van de bijeenkomst.

Sprekers zijn onder andere: Stefan Kuhlmann (Universiteit Twente), Claire Donovan (Australian National University), Julie Thompson Klein (Wayne State University) en Steven Hanney (Brunel University, UK).

Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Meer informatie over het programma en het project: www.eric-project.nl

De expert meeting is een besloten bijeenkomst. Inmiddels is het maximum aantal deelnemers uitgenodigd. Pers is van harte welkom.

Organisatie: KNAW, in het kader van het project ERiC (Evaluating Research in Context). Hierin participeren COS, HBO-raad, KNAW, NWO, QANU en VSNU.

Meer informatie:

* Leonie van Drooge (KNAW)

* t.: +31(0)20 551 0851, leonie.van.drooge@bureau.knaw.nl
* Meer informatie over het programma en het project: www.eric-project.nl