Ingezonden persbericht


Amsterdam 17-10-2007

Programma international amsterdam film festival(iaff)/mafiaFEST bekend

Dit jaar is het succesvolle RESfest uitgegroeid tot Amsterdam International Film Festival IAFF/MAFIAfest. Het festival biedt een vierdaagse mix van internationale en nationale speelfilms, documentaires, shorts, OneMinutes, videoclips, installaties, workshops en live acts. Hoogtepunten dit jaar zijn onder andere de Nederlandse première van Fay Grim met Q&A in aanwezigheid van Hal Hartley, de voorpremière van Falkenberg Farewell van debutant Jesper Ganslandt, een sneakpreview***** van Amerika's meest gevreesde filmmaker en explosies van de Spaanse Carlos Llavata Gascón. Dat alles binnen het thema van dit jaar: Engaged & Rebellious: bestaan er nog rebellen in de kunst voor wie vrijheid van expressie het hoogste goed is? Van 8 tot en met 11 november in de Balie, Paradiso, Sugar Factory en Bitterzoet in Amsterdam. De officiële opening vindt plaats op 9 november om 19.00 uur in de Balie. IAFF filmprogramma
Het festival toont 17 speelfilms en 10 Nederlandse premières en opent met Fay Grim van Hal Hartley, gevolgd door een Q&A met de maker zelf. Verder ook de voorpremière van Falkenberg Farewell van de Zweedse gelauwerde debutant Jesper Ganslandt, Amerika's meest gevreesde filmmaker in de sneakpreview***** en het Nightbreakersprogramma op zaterdagnacht (0.00-06.00) met vier confronterende films rondom seksualiteit uit Korea, USA, Duitsland en Israël. Speciale aandacht is er voor Spot On Artist: de Deense cineast Andreas Johnsen, met vier films (Good Copy Bad Copy, Inside/Outside, Curtain Raising en Mr Catra O Fiel). Mumblecore, de nieuwste independent stroming uit de Verenigde Staten, is ook vertegenwoordigd met Quiet City van Aaron Katz. Wie er meer over wil weten kan de Q&A met de regisseur bijwonen.
Naast de speelfilms zijn er verschillende korte films van cutting edge filmmakers en videoartiesten uit de koker van onder andere OneDotZero, Resfest Korea, Resfest Turkey, Bizarre Music (Brazil), beste shorts uit Polen en het beste van www.vbs.tv (creative director Spyke Jonze). Innovatief en uitdagend Nederlands film- en videowerk staat wegens doorslaand succes in de eerdere edities weer centraal in The Dutch Mix.

MAFIAfest programma media, art, film, innovation
:
`High Art meets Street Culture op het MAFIAfest programma. Creatieve industrie en artiesten brengen samen een uitgebreid programma; installaties, performance, film, videokunst en discussie. Het programma toont werk van 15 hedendaagse kunstenaars waaronder Franco Angeloni met zijn Super Genetic Market®, vuurwerk van Carlos Llavata Gascón, graffiti art van No New Enemies & Two Things en video's van Meiro Koizumi. Tea & Talks bestaat uit presentaties en ontmoetingen tussen de creatieve industrie en kunstenaars. De Cool Media Hot Talkshow gaat over de rebellen in de kunst, discussier mee met Ewald Engelen (filosoof, UvA) en Natasja van den Berg (auteur Praktisch Idealisme, Llink). Het festival wordt afgesloten in Paradiso met het filmprogramma Personal = Political/Redux van het Sandberg Instituut.
D Nerve LAb
IAFF/MAFIAfest wordt georganiseerd door stichting D Nerve LAb, die opereert in het krachtenveld van film, nieuwe media en de beeldende kunst. De stichting viert haar vijfjarig bestaan tijdens de opening van het festival op 9 november. www.dnerve.com