Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

5 november 2007

'Discriminatie naar vestigingsgebieden belemmert internationale filantropie'

Filantropie is steeds meer een internationale aangelegenheid geworden. Helaas zijn de nationale fiscale wetgevingen niet op deze realiteit afgestemd en blijven de fiscale barrières voor internationale filantropie torenhoog. Zo zijn in de meeste westerse landen binnenlandse schenkingen aan goede doelen aftrekbaar van de belastingen, terwijl schenkingen die over de landsgrenzen gaan zo goed als worden 'wegbelast'. Een discrepantie die een spanningsveld kan opleveren, waarschuwt Ineke Koele, zeker als Nederland straks zijn landsgrenzen openstelt voor buitenlandse filantropische instellingen. Koele promoveert op 9 november aan de Universiteit Utrecht.

Globalisering heeft ook de filantropische sector in toenemende mate in de greep. Mensen migreren en krijgen meer internationale banden met filantropische instellingen. Ook de activiteiten van filantropische instellingen zijn meer internationaal gericht. Ondertussen zijn de nationale fiscale wetgevingen, die doorgaans voorzien in substantiële fiscale privileges, niet op deze ontwikkelingen toegerust. Internationale filantropische geldstromen kunnen in de praktijk worden 'wegbelast' als gevolg van de hoge tarieven voor schenkingsrecht of successierecht, het ontbreken van aftrek voor inkomstenbelastingen en de vrijstelling voor winstbelasting.

Discriminatie naar vestigingsplaats

Ondanks dergelijke neveneffecten is het volgens Koele te betwijfelen of het wenselijk is om de discriminatie naar vestigingsplaats op te heffen. Die zorgt er immers ook voor dat schenkingen aan buitenlandse instellingen aftrekbaar worden gemaakt en buiten de heffing van schenkings- en successierecht blijven. In haar proefschrift gaat Koele op zoek naar de reden achter de discriminatie naar vestigingsplaats aan de hand van de fiscale wetgeving in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Die blijkt vooral gelegen in de controle van internationale geldstromen. Daarin moeten dan ook de aanknopingspunten gevonden worden voor mogelijke oplossingen voor het probleem.

Gevaar voor misbruik

Het proefschrift van Koele is hoogst actueel, zeker nu Nederland met ingang van 1 januari 2008 zijn landsgrenzen openstelt voor andere EU-landen. Dit besluit levert voor de Nederlandse fondswervende instellingen een fors concurrentieverlies op. Buitenlandse, fondswervende instellingen kunnen dan namelijk gebruik maken van 'onze' nationale fiscale privileges, zonder een eigen organisatie in Nederland op te zetten. Ook kan Nederland uitgroeien tot een belastingparadijs voor rijke Nederlanders, die geld loodsen naar hun eigen 'goede doelen' in het buitenland. Een ander, nog ernstiger probleem is volgens Koele dat Nederland niet goed voorbereid is op de noodzakelijke controle op gefaciliteerde geldstromen naar het buitenland. Zij pleit daarom voor maatregelen die filantropische organisaties ertoe dwingen verantwoording af te leggen over de besteding van dergelijke geldstromen.

Promotie

Ineke Koele (Rechtsgeleerdhied) promoveert op vrijdag 9 november om 14.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: 'International Taxation of Philanthropy. Removing tax obstacles for international philanthropy'.

Meer informatie

Erzsó Alföldy, persvoorlichter Rechtsgeleerdheid, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.