Ingezonden persbericht


Persbericht

Uitreiking eerste Mantelzorgerskaart

Wethouder J.C.G. Wegman reikt op vrijdag 9 november tijdens de dag van de Mantelzorg de eerste Mantelzorgerskaart uit. De uitreiking is om 15.00 uur in de Bronkerk/de Duiker, Hoenderloseweg 10 in Ugchelen.

De Mantelzorgerskaart is een speciale kaart waarmee mantelzorgers kunnen genieten van vele voordelen op het gebied van vrije tijd, opleiding en ondersteuning. Apeldoorn is de eerste gemeente in Nederland die deze kaart aanbiedt aan mantelzorgers.

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner. Maar het kan evengoed ook de zorg voor een ouder, ander familielid, vriend of kennis zijn. De gemeente hanteert bij het aanvragen van de Mantelzorgerskaart de volgende richtlijn: Een mantelzorger zorgt minimaal acht uur per week gedurende tenminste drie maanden voor een ander zonder daarvoor betaald te worden. De gemeente heeft grote waardering voor het het vele werk dat mantelzorgers doen, zonder dat ze erom hebben gevraagd. Als blijk van waardering wordt daarom dit cadeautje aangeboden.

De Mantelzorgerskaart is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en Vrijwilligers.nl, een landelijke organisatie die al langer speciale kortingspassen voor vrijwilligers aanbiedt aan organisaties. Bij de ontwikkeling van de kaart is nauw samengewerkt met het Steunpunt Mantelzorg De Kap in Apeldoorn. Deze organisatie is specialist op het gebied van hulp en advies voor vrijwilligerswerk en mantelzorg. Bij De Kap worden de aanvragen voor de Mantelzorgerskaart getoetst. Aanvraagformulieren kunnen ook bij De Kap worden opgevraagd, telefoon (055) 521 17 94. Het aanvraagformulier is binnenkort ook digitaal beschikbaar op www.apeldoorn.nl.

Vrijwilligers.nl is de organisatie die de kaarten produceert, toestuurt en aanbiedingen regelt door contact te leggen met bedrijven en organisaties.

Veel Apeldoornse bedrijven en organisaties dragen mantelzorgers een warm hart toe en hebben speciale aanbiedingen op het gebied van uitgaan, sport, cultuur of ontspanning. Kaarthouders ontvangen drie maal per jaar een speciale krant met aanbiedingen. Deze aanbiedingen zijn nu nog te vinden op www.vrijwilligers.nl, maar binnenkort op www.mantelzorgers.nl.

Vrijwilligers en mantelzorgers verrichten beiden onbetaald werk. Het verschil tussen een vrijwilliger en een mantelzorger is, dat de vrijwilliger bewust kiest voor het onbetaalde werk dat hij of zij doet. De mantelzorger komt haast automatisch in deze rol hij of zij vanzelfsprekend de zorg voor een naaste op zich neemt als dat nodig is. Mantelzorgers geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg gebeurt tenslotte vaak in de anonimiteit maar wordt door de gemeente erg op waarde geschat.

Einde persbericht